Panik på förlustmaskinen Mathem
KOMMENTAREN Att arbetsförhållandena på matkassebolaget Mathem i Stockholm är usla kom Arbetsmiljöverket till kännedom redan förra året. Mathem, eller rättare sagt Mathems distributionsbolag Körhem i Sverige AB i Bromma, hotades då med ett vite på 500 000 kronor. Men bolagets ledning verkar trots det inte ha styrt upp verksamheten.
Idag kommer uppgifter i flera medier om att chaufförer av tidsbrist urinerat i flaskor och, i ett fall bolaget tycks medge, en matlåda. Dessutom lämnar nuvarande och tidigare personal uppgifter till media om mögel och gammal mat. Och att skadedjur kommer åt maten som körs ut till intet ont anande konsumenter.
I en respons säger, enligt tidningen Aftonbladet, vd och grundare Tomas Kull till Mathems kunder att bolaget ”klarat alla miljöförvaltningens och Livsmedelsverkets kontroller utan avvikelser”. Ett till synes panikartat uttalande.
Livsmedelsverket har nämligen inte kontrollansvaret. Och Aftonbladet har funnit fyra ärenden sedan år 2012 där livsmedelskontrollen både i Mölndal och i Stockholm upptäckt avvikelser.
Mathem är ett udda företag.
Då tänker jag bland annat på att bolaget inte verkar se något problem med att marknadsföra och sälja alkoglass.
LÄS OCKSÅ: Analys: Färgglad alkoglass visar på allvarligt problem på MatHem
Ägarna räknar kanske med att i framtiden sälja bolaget och göra en nätt vinst. Men förlusterna hopar sig. Den senast tillgängliga redovisningen hos Bolagsverket, som är för år 2017, visar på ett resultat på minus 168 miljoner kronor. De två åren innan låg resultaten på runt minus 100 miljoner kronor.
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: Uppgifter om snusk på Mathem
LÄS OCKSÅ: 500 000 kronor i vite hotar Mathems distributionsbolag Körhem – föreläggande med omedelbar verkan
LÄS OCKSÅ: KörHem snålar in på förarnas matraster