Facket har svårt att nå arbetare på Foodora
Som FoodMonitor berättat om tidigare så vill ett skyddsombud stoppa verksamheten på budbolaget Foodora i Stockholm. Detta på grund av risker i samband med Coronakrisen. Fackförbundet Svenska Transportarbetareförbundet berättar att man trots försök inte lyckats få till något kollektivavtal med Foodora. Man har även svårt nå de som arbetar på bolaget.
– Vi har medlemmar på Foodora och vi har en kampanj för att få fler medlemmar. Det är inte alldeles lätt att träffa den gruppen, säger Maria Arkeby, presskontakt på Svenska Transportarbetareförbundet.
LÄS OCKSÅ: Skyddsombud vill stoppa arbetet på Foodora på grund av Corona
– För det första finns det ingen arbetsplats att gå till. Det är en del av deras arbetsmiljöproblem att de har ingen fast punkt i tillvaron. Och sedan är det väldigt många människor som är aktiva i platsformsföretagen som är av utländsk härkomst och man har kanske inte riktigt samma relation till facket.
Det vet inte om sina rättigheter?
– Nej, de vet inte riktigt vad det handlar om.
Maria Arkeby är kritisk till det upplägg som platsformsföretagen har.
– Själva grundidén för plattformsföretagen generellt är att ta så lite ansvar som möjligt. Att undvika så mycket arbetsgivaransvar som möjligt, säger hon.
– Vi har en hel arbetsmarknad i gungning. Vi har medlemmar som korttidspermitteras på löpande band. Som fackförbund så behövs vi kanske mer än någonsin i det här läget för att se till att ta ansvar och förhandla och trygga anställningar.
FoodMonitor har sökt Foodora.
HÅKAN FRISELL

t20