Konsumenter anmäler Svensk Djurassistans AB och www.hundassistansen.se till Konsumentverket
De senaste dagarna har det kommit in 12 anmälningar mot företaget Svensk Djurassistans AB i Segeltorp, med sajten www.hundassistansen.se, till Konsumentverket. Anmälarna anger att bolaget skickat ut vad som ser ut som fakturor till dem fastän de inte haft något med bolaget att göra. Bolaget tycks ha tagit reda på personnummer och djurs födelsedatum.
”Hittade ett brev i brevlådan där öppnade och står mitt mina uppgifter och personnummer och utlagt som faktura stil erbjudande. Hur har företag som ger erbjudande fått tag på mitt personnummer och min hunds födelsenummer och namn? Har ingen samkoppling med min hunds försäkringsbolag Sveland heller”, skriver en konsument.
Så här skriver några fler konsumenter i anmälningarna:
”Jag erhöll reklam som är utformad som en faktura. Det framgår endast i mycket liten text högst upp på fakturan att det rör sig om ett erbjudande och inte en faktura.”
”Fick ett brev adresserat till mig, i brevet så fanns det en faktura för en tjänst/försäkring trygg hundassistans bas på 1 900 kronor inklusive moms. Brevet ger ett intryck av att det är en faktura och skulle lätt kunna misstolkas som just det. Det står endast en gång vid summan att: belopp att betala om erbjudandet accepteras. Jag har i huvudtaget aldrig varit i kontakt med företaget eller någon från företaget.”
”Jag fick ett brev på posten och öppnar. Det ligger ett papper med inbetalningskort och jag blir jätte nervös. Har aldrig kontaktat företaget och blev livrädd. Står inte tydligt att det är reklam och frivilligt att betala. Jag gissar att det finns människor som bara betalar in. Mycket fräck marknadsföring.”
”Har helt oombett fått hem ett erbjudande som ser ut som en faktura. Detta från ett företag jag aldrig tidigare hört talas om. Extremt bristfällig information om deras påstådda tjänst och känns obehagligt att få sådan här typ av erbjudande i tider av allmän oro.”
”Det utskickade erbjudandet ser ut som en vanlig räkning och att det är ett erbjudande står bara med små bokstäver längst upp. Jag, som ändå är noga med det finstilta, hajade till och tänkte att jag köpt en tjänst som jag glömt att betala för. Även om det kanske inte är en bluffaktura i formell mening så är tillvägagångssättet likt – skicka ut något som ser ut som en vanlig räkning och hoppas att folk betalar.”
”Har fått faktura per post. Fakturan gäller någon slags hundförsäkring. Otydligt att det är ett erbjudande. I farten kan det vara lätt att tro att man ska betala den då ägarens personnummer och hundens födelsedatum är förtryckta. Text på faktura är oseriös men formulerad för att spela på hundägarens känslor. Angiven info om fullständiga villkor på web går inte att hitta. Framstår som ett blufföretag.”
”Företaget har kontaktat mig om en djurförsäkring. Problemet är att det inte är tydligt att det är ett erbjudande, det står i liten stil på ett dolt ställe. Brevet är mer utan upplagt som en bluffaktura. De har också tagit reda på mina personuppgifter och skrivit ut detta. Har de rätt att söka upp mig och skriva ut mitt personnummer utan min vetskap och godkännande?”
”Läser man noga ser man att det är reklam för en produkt, eller ett erbjudande om en produkt, men det är utformat som en faktura. Det finns ingen medföljande broschyr eller liknande som signalerade att detta var reklam. Det är en dyr ettårig försäkring och av brevet ser det ut som att jag ska betala.”
Av de 12 anmälningar som kommit in till Konsumentverket de senaste dagarna handlar 5 om fakturering utan avtal, 6 om vilseledande marknadsföring, och en om olämplig säljmetod.
FoodMonitor har tagit del av ett av de brev som Svensk Djurassistans AB skickat ut till en konsument. Längst upp står det förvisso ”Trygg Hundassistans erbjudande”. Men resten ser ut som en regelmässig faktura med inbetalningskort. Risken är alltså stor att konsumenter misstar brevet för att vara en faktura. Det är ännu oklart hur bolaget kommit över personnummer och djurs födelsedatum /red
FoodMonitor söker Svensk Djurassistans AB.
/FoodMonitor
Har du några erfarenheter av Svensk Djurassistans AB och www.hundassistansen.se som du vill dela med dig av? Skriv i så fall gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se.