Livsmedelsverket varnar för otillåten blandning av bambu och plast
Enligt Livsmedelsverket varnas det just nu inom EU för bland annat tallrikar och muggar som är gjorda av en blandning av bambu och plast. Enligt myndigheten är denna blandning av material är inte tillåten i produkter som kommer i kontakt med livsmedel och kan till och med vara hälsofarlig.
”De senaste åren har det dykt upp produkter som tallrikar och muggar gjorda av en blandning av bambufibrer, bambumjöl eller majsmjöl och någon form av plast såsom melamin. I EU:s varningssystem om livsmedel, RASFF, har det varnats för att det finns produkter av den här typen som släpper ifrån sig melamin och formaldehyd till livsmedlet i så höga halter att de kan skada hälsan. Inom EU är det inte tillåtet att blanda växtfibrer som bambu eller majs och plast i produkter som ska komma i kontakt med livsmedel”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
”Det kan till exempel gälla varma drycker eller varma mejeriprodukter. Vid upprepad användning kan detta innebära en hälsorisk, framför allt för småbarn. Studier har inte visat att produkterna släpper ifrån sig dessa ämnen när de används till kalla eller rumstempererade livsmedel. Melamin kan påverka urinvägarna och formaldehyd har i djurförsök visat sig påverka magregionen.”
/FoodMonitor