SLV´s råd inför rötmånaden 
Nu börjar snart rötmånaden. Då är speciellt livsmedel som köttfärs och färsk fisk i farozonen. Livsmedelsverket har några enkla och bra tips på hur du förvarar maten rätt.
”Rötmånaden kan ses som en påminnelse om vad som egentligen alltid gäller när man förvarar och hanterar mat. Varma och fuktiga sommardagar är naturligtvis en utmaning, eftersom bakterier och mögel trivs som allra bäst då”, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
 
”Men det går att göra mycket för att hålla maten fräsch och undvika magsjuka. Det gäller att hålla maten kall från butiken till hemmet, att ha ordentligt kallt i kylskåpet och att tvätta händerna innan man lagar eller äter mat.”
 
I ett pressmeddelande ger Livsmedelsverket konsumenterna följande råd:
 
Tänk på det här när du handlar mat:
Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.
 
När du kommer hem:
Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
 
Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 4-5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
 
Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
 
Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Lita på ditt smak- och luktsinne. Känsliga livsmedel är i stället märkta med sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag är den sista dag som tillverkaren går i god för att ett livsmedel kan ätas eller drickas utan fara för hälsan.
 
På utflykt, på landet eller i båten:
Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
 
Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.
 
Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
 
Källa: Livsmedelsverket.
 
/FoodMonitor