Kenya på hungerkatastrofens rand
Världens fokus är på hungerkatastrofen i Somalia. Men samtidigt närmar sig grannlandet Kenya katastrofens rand. Torkan är den värsta som drabbat landet på 60 år.
 
I Kenya uppskattas 385 000 barn för närvarande vara undernärda. Dessutom är 90 000 gravida kvinnor och ammande mammor i riskzonen.
 
I området Turkana i norra Kenya är 37 000 personer, många på svältgränsen, utspridda över ett 37 000 kvadratmeter stort område. Bristen på regn gör att boskapen dör.
 
"Min man hade 40 åsnor, men alla är döda. Han hade också 1 000 getter och nu har han 10. Allt vi kan äta nu är vilda bär. Men även dessa är borta. Sista gången vi såg frukt på ekalale-trädet var förra året”, säger  Etokoit Nachukuli, en kvinna med åtta barn i Turkana, enligt The Independent.
 
Men det finns ljusglimtar. Tyska biståndsorganisationen Humedica International Aid of German har transporterat in 32 ton livsmedel, livsmedelstillsatser, och mediciner till Jomo Kenyatta International Airport. Maten ska gå direkt till Turkana
 
”Fortsätt hjälp oss med mat och läkemedel tills krisen är över”, ber vice-presidenten Kalonzo Musyoka, enligt Capital FM News.
   
På Afrikas horn finns nu 12 miljoner människor som hotas av svält.
 
Förra veckan lyckades FN få in sina första leveranser av mat till Somalia. Men då sa sig organisationen inte kunna distribuera maten till de 2 miljoner nödställda människor som finns i södra Somalia som kontrolleras av den islamistiska organisationen al-Shabaab.
 
Nu kommer uppgifter om att al-Shabaab kastats ut från delar Somalis huvudstad Mogadishu av regeringstyrkor och trupper från Afrikanska Unionen.
 
"Al-Shabaab gjorde allt för oss. Men vi kommer inte att acceptera dem längre. Därför slogs våra regeringsstyrkor och trupper från Afrikanska unionen mot al-Shabaab i Mogadishu i ett försök att ge assistans till offren för torkan", säger Sharif Sheikh Ahmed, president i Somalia, enligt Norska TV2.
 
Befriarna lyckades erövra tre viktiga knutpunkter i Mogadishu. Men när den islamska högtiden Ramadan börjar i morgon tros al-Shabaab intensifiera sina motangrepp.
 
/FoodMonitor