Föräldramedgivande – här är några skandalsajter du bör se upp med: utrikesgruppen.se, foraldramedgivande.se och travelconsent.org
KOMMENTAREN Som FoodMonitor berättat om tidigare så driver Segeltorpsgänget många bluff- och hatsajter och skandalbolag. Den senaste tiden tycks gänget ha siktat in sig allt mer på barn och försöker bland annat kränga föräldramedgivanden som konsumenter annars enkelt kan ordna gratis själva genom att följa instruktioner på Konsumentverkets webbplats https://www.hallakonsument.se/fragor-och-svar/1952585/behovs-foraldramedgivande-vid-resa-med-minderariga-barn.
”Det förekommer att företag eller personer vill dra nytta av osäkerheten om vad som gäller och tar betalt för dokument som inte är nödvändiga, eller som går att få gratis från flygbolag, researrangör eller myndighet”, skriver myndigheten på sin webbplats.
Här är några av de sajter som Segeltorpsgänget driver och som de använder för att sälja i vår mening mycket suspekta ”föräldramedgivanden”:
utrikesgruppen.se
foraldramedgivande.se
travelconsent.org
bolagsalliansen.se
konsumentenheten.se
tillsynsenheten.se
kritikverket.org
dagensprocess.se
LÄS OCKSÅ: Travelconsent.org – ägare till hatsajter och skandalkoncern riktar nu in sig mot barn
Segeltorpsgänget tycks använda skandalbolaget Svenska Utrikesgruppen AB i Segeltorp för att sälja ”föräldramedgivandet”. Det bolaget omsatte enligt Bolagsverket endast 25 000 kronor år 2019 (som är det senast redovisade budgetåret /red) och gjorde ett resultat på minus 35 000 kronor. Det är oklart om bolaget, som inte tycks ha några anställda, betalat någon moms. Det ser ut som att bolaget bara är någon slags front.
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har personer bakom Segeltorpsgänget tidigare dömts till fängelse och suttit på anstalt.
Dessa och andra domar mot personerna handlar bland annat om grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning, stöld, förberedelse till grov stöld, brukande av falsk urkund, stöld och snatteri. Brotten spänner över många år och har utförts i olika delar av landet.
Segeltorpsgängets skandalbolag Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB i Segeltorp och Hyresgästkassan AB i Segeltorp har under flera år skickat ut mängder av ”erbjudanden” som ser ut precis som fakturor till dementa, 90-åringar och andra svaga grupper i samhället. Deras ljusskygga verksamhet har avslöjats av bland andra tidningarna Expressen, Hem & Hyra och Aftonbladet.
LÄS OCKSÅ: Anhörig: skandalbolaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB skickade fakturor för tvätt av en gravsten till tre personer
LÄS OCKSÅ: Skandalbolaget Hyresgästkassan ger sig på nyanlända – avslöjades av konsumentvägledare
Efter att ha blivit avslöjade har gänget använt bland annat bluff- och hatsajterna konsumentenheten.se och tillsynsenheten.se till att med hat och lögner angripa handläggare på myndigheter och journalister. Man gav sig till och med på en chefredaktörs anhöriga med en annan av deras hatsajter som heter kritikverket.org.
LÄS OCKSÅ: Hatsajten Kritikverket ger sig på chefredaktörs familj
Bland annat konsumentenheten.se och tillsynsenheten.se används nu för att marknadsföra gängets ”föräldramedgivanden”.
Att Segeltorpsgänget vill hantera uppgifter om barn är skrämmande minst sagt. Konsumenter som lämnar ut uppgifter om sina barn till gänget tar enligt vår bedömning en allvarlig risk.
/FoodMonitor
Har du betalat gänget för ett föräldramedgivande och ångrar dig? Då kan du eventuellt använda din ångerrätt.
SÅ ANVÄNDER DU DIN ÅNGERRÄTT:
https://www.konsumentverket.se/for-foretag/konsumentratt-for-foretagare/lagen-om-distansavtal-och-avtal-utanfor-affarslokaler/
Här finns en blankett som konsumenter kan använda för att hävda sin ångerrätt:
https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/kontrakt-och-mallar/angerblankett-2015-konsumentverket.pdf
Känner du dig lurad av skandalbolaget kan du även göra detta:
Är det en felaktig faktura så kan du bestrida den genom att följa instruktionerna på Hallåkonsument som drivs av Konsumentverket.
SÅ BESTRIDER DU EN FELAKTIG FAKTURA:
https://www.hallakonsument.se/konsumentratt-process/bestrida-felaktig-faktura/
Du kan också göra en anmälan till Konsumentverket.
LÄS OCKSÅ: https://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/anmal-till-konsumentverket/
Du kan anmäla det inträffade till polisen.
LÄS OCKSÅ: https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/bedrageri/
Fakta:
Svenska Utrikesgruppen AB, 559210-2445.
Ägare (enligt ett protokoll som ankommit Bolagsverket): Maximilian Folkesson Müller äger 5 000 aktier. Han heter egentligen Maximilian Karl Kristian Folkesson Müller och använder i olika sammanhang olika kombinationer av sina förnamn och efternamn.
LÄS OCKSÅ: Det här är Maximilian Karl Kristian Folkesson Müller
Befattningshavare: Maximilian Karl Kristian Folkesson Müller och Mathias Champa Burman.
LÄS OCKSÅ: det här är Mathias Champa Burman
Omsättning: 25 000 kronor (2019).
Resultat: minus 35 000 kronor.
Antal anställda: ingen uppgift.
Det finns ingen uppgift om bolaget betalat moms.
Här är några andra bluff- och hatsajter som vi bedömer att Segeltorpsgänget driver eller har inflytande över:
gravskotsel.net
gravsktselochomvrdnad.se
gravskotselochomvardnadisverigeab.se
gravskotsel-omvardnad-i-sverige-ab.business.site
begravningsgruppen.se
mrkingkong.se/
hasslare.se
mildigitalgroup.se
informationsombudsmannen.se
xn--gravsktselochomvrdnad-72b49a.se
Utöver dessa sajter använder gänget även sociala medier som Facebook.
(Gänget tycks lägga till nya sajter så fort de blir påkomna /red)
Har du uppgifter om skandalbolaget Svenska Utrikesgruppen AB som du tycker vi bör känna till? Skriv gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se.