slIMG_0408
1 266 höns kvävdes ihjäl under transport till skandalslakteriet Håkantorp Slakteri
I dagarna upptäckte en officiell veterinär, OV, 1 266 döda höns som ankom skandalslakteriet Håkantorp Slakteri AB i Vara. Det framgår av en anmälan som OV gjort till länsstyrelsen.
”Vid levandedjurbesiktning av fåglar från … den 26 januari 2022 upptäcktes av officiell veterinär att cirka 1066 höns är döda vid avlastning från en lastbil … och cirka 200 höns är döda vid avlastning från en släpvagn … . Det konstaterades vid obduktion att hönsen dog på grund av kvävning eftersom hönsen inte hade tillräcklig ventilation i bilen och släpvagnen. Alla döda fåglarna var varma i kroppen. Detta fordon hade varit uppstallat på slakteriet mer än fem timmar”, skriver OV i anmälan.
UPPDATERAD
Kommentar från djurrättsorganisationen Djurens Rätt:
"Att kvävas till döds är oerhört ångestframkallande. Inga djur, inte minst hönor som levt i intensiv äggproduktion, ska behöva avsluta sina liv på det här sättet. Det behövs en systemförändring för att komma åt de här problemen, med minskad mängd djurtransporter och bättre kontroller innan transport. De konsumenter som ogillar sådana här händelser bör minska sin äggkonsumtion som ett första steg", skriver Anna Harenius som är sakkunnig och etolog på Djurens Rätt, i ett mejl till FoodMonitor.
/FoodMonitor
LÄS MER: Nytt år ny skräcktransport till skandalslakteriet Håkantorp Slakteri
LÄS MER: det här är skandalslakteriet Håkantorp Slakteri AB
Foto: FoodMonitor.

t20