havre21
Fazer har startat kommersiell xylitol-tillverkning i fabrik i Lahtis
Som FoodMonitor berättat om tidigare så fick livsmedelsföretaget Fazer år 2020 pris för sin innovativa xylitol-tillverkning. Nu meddelar bolaget att man inlett ”kommersiell verksamhet” i sin xylitolfabrik i Lahtis i Finland.
”Fazer Xylitol är ett lysande exempel på cirkulär ekonomi där sidoströmmar från produktionen utnyttjas på ett smart sätt. Den havreskalsmassa som finns kvar efter xylitolproduktionen utnyttjas som bioenergi och därför uppstår inget svinn – alla delar av havreskalet utnyttjas. Fabriken har med andra ord ett mycket litet ekologiskt fotavtryck. Vi kan nog påstå att vår xylitol är den mest hållbara i världen”, säger Fazers koncernchef Christoph Vitzthum, enligt ett pressmeddelande.
Enligt Fazer går deras xylitol till största delen på export.
”Nordisk havre har ett gott rykte och är känt för sin renhet och höga kvalitet. Finland har också mycket hög expertis inom livsmedel och teknologi. Cirka 90 procent av vår innovation Fazer Xylitol är avsedd för export. Den nya generationens xylitol intresserar särskilt i Europa, USA och Asien”, säger Christoph Vitzthum.
Enligt Fazer sysselsätter fabriken 35 personer.
/FoodMonitor
LÄS MER: Fazer får pris för Fazer får pris för innovativ xylitol-tillverkning
Fakta om xylitol (källa: Fazer):
”Xylitol är ett sötningsmedel som framställs av xylos. Xylos förekommer i flera växter och träd, såsom i björk, bok, majs och havreskal.”
”Xylitol är kalorisnålt (endast 60 procent av sockrets kaloriinnehåll), men är lika sött som socker.”
”Xylitol har ett hälsopåstående som har godkänts av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.”
”Industriell xylitoltillverkning är en finsk innovation.”
”De populäraste xylitolprodukterna är tuggummi och pastiller.”
Foto: Fazer.