“Jag blir djupt berörd av filmen”
Som FoodMonitor berättat om tidigare så lever arbetarna på de Sydafrikanska vingårdarna under svåra förhållanden. Lennart Agén, som är informationschef hos Systembolaget, tror på en ökad dialog med producenterna snarare än bojkott.
 
”Jag blir djupt berörd av filmen, men bojkott är inte rätt väg för att säkerställa goda villkor för arbetarna”, säger han.
 
”Vi jobbar både systematiskt och proaktivt där det hela tiden handlar om att höja lägstanivån. För att detta ska få effekt måste vi jobba tillsammans, Systembolaget, leverantörer och producenter.”
 
Importen av vin från Sydafrika ökar stadigt i Sverige. Enligt siffror från Systembolaget importerades första halvåret i år 9 979 020 liter. Det är en ökning med 5.7 procent jämfört med samma period året innan.
 
lennartagensystembolagetDe Sydafrikanska vinerna har en marknadsandel i Sverige på 20 procent. Det kan jämföras med de Italienska vinerna som kommer på andra plats med 19.7 procent.
 
Lennart Agén (bilden, foto: Systembolaget) lovar att bolaget ska göra sitt bästa för de Sydafrikanska lantarbetarna.
 
”Vi kan garantera att vi gör vårt yttersta för att förbättra villkoren för lantarbetarna. Systembolaget kommer i år att ha genomfört tre resor till Sydafrika för samtal med producenter och övriga intressenter med fokus på dessa utmaningar”, säger han.
 
/FoodMonitor
 
Läs mer och se filmen om de undermåliga arbetsförhållanden på de Sydafrikanska vingårdarna här!