slIMG_0408.jpg
Arbetsmiljöverket förseglar panna på skandalslakteriet Håkantorp Slakteri – överträdelse kan ge böter eller fängelse
Skandalslakteriet Håkantorp Slakteri AB i Vara har använt en panna trots förbud. Arbetare riskerar att skada sig. Det påstår Arbetsmiljöverket som nu förseglat pannan. Fortsätter skandalslakteriet ändå att använda pannan hotar böter eller fängelse.
– Jag tycker det är jätteallvarligt, säger Ulf Larsson som är handläggare på Arbetsmiljöverket.
Ulf Larsson berättar att anledningen till förbudet och förseglingen är att pannan som är på över 100 kilowatt, där man eldar fastbränsle, aldrig besiktigats. Detta trots att den enligt uppgift stått på bolagets område i ett antal år. Det ska också finnas fler pannor på området som inte är besiktigade men som i dagsläget inte används.
Ulf Larsson säger också att han är bekymrad över vad som kan hända med pannan. Om den inte har rätt säkerhetsutrustning eller är dåligt tillverkad kan den explodera med mycket allvarliga konsekvenser som följd för bolagets och Livsmedelsverkets personal på plats.
Så här skriver Arbetsmiljöverket i ett beslut i dagarna om förseglingen av pannan:
”Vid en inspektion den 5 juli 2022 kunde vi konstatera att ni använde Panna 2 med serienummer 284026 trots att vi förbjudit er att använda den, om inte vissa villkor är uppfyllda, i ett beslut från den 15 juni 2022. Vi bedömer att en försegling är nödvändig för att era arbetstagare inte ska riskera att skada sig”
”Om ni bryter förseglingen kan det leda till böter eller fängelse i upp till ett år. Se 17 kap. 13 § brottsbalken”
Myndigheten har enligt uppgift förseglat pannan genom att stänga av den och plombera den.
Håkantorp Slakteri har tidigare meddelat att man inte svarar på frågor från FoodMonitor.
HÅKAN FRISELL
LÄS MER: det här är skandalslakteriet Håkantorp Slakteri
Foto: FoodMonitor.