mat_new_largeEmma är bäst på nordiska smaker
Enligt studien Nordisk Kost är den nordiska maten minst lika bra för oss som medelhavsmaten. Detta utmynnade i Lantmännens tävling där svenska folket fick lämna in sina egna recept med tolkningar av nordiska smaker. Den vinnande rätten, ”rödbetsråraka med pepparotspiff”, är skapad av Emma Hannerz.
 
– Det känns väldigt roligt att vinna tävlingen, speciellt eftersom det är ett vegetariskt recept trodde jag inte att jag hade en chans, säger Emma Hannerz. Jag hittade på receptet utifrån kriterierna och tyckte att det blev väldigt gott, nu lagar jag varianter på den ganska ofta, säger hon.

Bakgrunden till tävlingen är Lantmännens studie om en hälsosam nordisk kost. Svenska folket uppmanades därefter att dela med sig på hemsidan och lägga upp sina egna recept med nordisk smak. Totalt vann tio recept pris. Vinnaren Emma vann en gourmetweekend för fyra i Grythyttan.

– Det har kommit in en otrolig mängd fina recept och det var inget enkelt arbete att plocka fram vinnaren, säger Elin Åström, matstylist, kock och medlem i juryn. Kriterierna bottnade ju dels i Lantmännens studie om nordisk kost men det var också möjligt att plocka pluspoäng på hur receptet var komponerat till exempel.

Juryns motivering:
”Vinnarrätten visade upp utmärkta smakkombinationer i ett väl utfört recept med traditionella typiskt nordiska råvaror, i en klassisk rätt utförd på ett modernt sätt.”
 
/FoodMonitor