Kronfågels ”utvecklingsprogram” är hittills ett fiasko
ANALYS Efter alla skandaler förra året lanserade kycklingslakteriet Kronfågel AB i Valla en genomlysning av sin organisation som resulterade i ett ”utvecklingsprogram” för det innevarande året som omfattar tio åtgärdspunkter som handlar om djuromsorg, hållbarhet och hälsa. FoodMonitor bevakar löpande vad som händer i det bolaget och kan konstatera att ”utvecklingsprogrammet” så här långt är ett fiasko.
Kronfågel gick ut med ett pressmeddelande förra månaden och berättade om sitt ”utvecklingsprogram” som sedan den förre vd:n fick gå för ett halvår sedan skulle förbättra bland annat djurskyddet i verksamheten.
”Nu är det halvtid för programmet och flera framsteg kan konstateras”, skriver man.
– Vårt djuromsorgsarbete omfattar hela värdekedjan, allt från friska föräldradjur, ruvning och kläckning till stallmiljö, foder och slakt. Det gör att vi ställer oerhört tuffa krav på allt från transporttider, underleverantörer och foderkvalitet till utbildningsnivå för alla som hanterar djuren. Men vi kan alltid bli bättre, säger Fredrik Strømmen, den i år nye vd:n på Kronfågel, enligt pressmeddelandet.
k23LÄS MER: Skandalslakteriet Kronfågels vd byts ut
 
Vd:n har rätt i att Kronfågel kan bli bättre. Problemet är att man inte tycks ha blivit det trots hans ”utvecklingsprogram” som nu alltså löpt i mer än ett halvår.
Vi kan se att slaktkycklingar fortfarande, trots alla skandaler de senaste åren, far illa och att slaktsnusket tycks vara utbrett. Detta enligt kontrollrapporter framför allt från Livsmedelsverket. Men inte nog med det. Det finns även fortsatta brister i arbetsmiljön.
Bland annat det här har hänt på skandalslakteriet Kronfågel i år när det gäller djurskyddet:
k23
LÄS MER: Nya fall med ostuckna slaktkycklingar på skandalslakteriet Kronfågel
k23
LÄS MER: Gumborosjuka slaktkycklingar levererade till Kronfågel
kyckling38
LÄS MER: Livsmedelsverket sekretessbelägger påstådd avvikelse gällande avlivning och avblodning av slaktkycklingar på skandalslakteriet Kronfågel
k73
 LÄS MER: Onödigt lidande slaktkycklingar påträffade på skandalslakteriet Kronfågel hade höga fotpoäng

 

slakteri73
 LÄS MER: Ny djurskyddsavvikelse på Kronfågel – Livsmedelsverket lägger locket på
 
Bland annat det här har hänt på skandalslakteriet Kronfågel i år när det gäller slaktsnusk:
kyckling87
 LÄS MER: Kronfågel uppfyller inte lagstiftningens krav inom temperatur för hjärta, lever och mage från fjäderfä – påstår Livsmedelsverket
slakteri62
 LÄS MER: Skandalslakteriet Kronfågel brister i information till anställda om infrysning av kycklingkött – påstår Livsmedelsverket
slakteri82
 LÄS MER: Ruttet kött förorenade kycklinghalsar på skandalslakteriet Kronfågel – Livsmedelsverket hotar med månadsvite på 300 000 kronor
avvikelse21
 
LÄS MER: Personal på Kronfågel bar inte skäggskydd – påstår Livsmedelsverket
 
k82
 LÄS MER: Långsiktiga åtgärder har fördröjts på skandalslakteriet Kronfågel
 
kontroll21
 LÄS MER: Brister på skandalslakteriet Kronfågel har inte rättats till – uppgifter från Livsmedelsverket
 
Valla21
 LÄS MER: ”Nedsmutsade händer förorenar slaktkroppar” på skandalslakteriet Kronfågel
 
Bland annat det här har enligt Arbetsmiljöverket och Kronfågel själva hänt på skandalslakteriet i år när det gäller arbetsmiljön:

slakteri93
LÄS MER: Därför kan skandalslakteriet Kronfågel komma att förbjudas att använda maskin för nedkylning av kycklingfötter
 
k23
 LÄS MER: Arbetare på Kronfågel skadad
 
Det går med andra ord inte att säga annat än att Kronfågels arbete med sitt ”utvecklingsprogram” varit något annat än ett kapitalt misslyckande.
Att Livsmedelsverket och Länsstyrelsen Södermanland under flera års tid inte lyckats få rätsida på skandalslakteriet är ett tydligt tecken på att livsmedelslagen och djurskyddslagstiftningen inte fungerar.
Kronfågel är alltjämt ett skandalslakteri som borde stängas.
HÅKAN FRISELL
Har du tips om skandalslakteriet Kronfågel? Skriv då gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se.
LÄS MER: det här är skandalslakteriet Kronfågel