Branschnytt:
Finax köper Björnekulla
Enligt ett pressmeddelande förvärvar Finax Björnekulla Fruktindustrier AB, ett av Sveriges äldsta fruktförädlingsföretag och kända varumärken på marknaden för sylt och marmelad. Björnekulla kommer nu att leva vidare under Finax flagg.
 
Uppköpet av Björnekulla är ett led i en ambitiös tillväxtstrategi, där Finax satsar på att bli det ledande företaget inom frukostprodukter i Norden.

Martin Linde, ny vd på Finax sedan ett år, kommenterar affären:
“Björnekulla är ett varumärke förknippat med hög kvalitet och lång tradition, och vi är mycket stolta över att ta över företaget och se till att det lever vidare. I och med uppköpet breddar vi vårt erbjudande mot både handel och konsumenter, och stärker vår position på livsmedelsmarknaden.”

Finax har formulerat en ambitiös tillväxtstrategi att år 2015 vara ett av de största cerealiaföretagen i Norden och en omfattande produktlansering är planlagd till september. Tidigare i år förvärvade Finax även verksamheten Baginto med produktlinjen Crazybakers, som specialiserat sig på renodlad tillverkning av gluten- och laktosfria produkter. Ett steg mot att bli ledande inom glutenfritt.
 
Björnekullas sortiment består av sylt, marmelad, saft, gurka, rödbetor, ketchup samt senap och återfinns hos alla ledande livsmedelsåterförsäljare i Sverige.

“Det är oerhört glädjande att hela verksamheten kunnat överlåtas och därmed fortsätter i Åstorp. Driften har pågått i konkursboets regi sedan konkursutbrottet, vilket är mycket längre än vad jag trodde vid konkursutbrottet. Överlåtelsen medför dessutom, vilket är mycket ovanligt i konkurssammanhang, att fordringsägarna kan påräkna i princip full utdelning för sin kapitalfordran. Jag tror att Björnekulla nu har anledning att se mycket ljust på framtiden, säger advokat Peter Thörnwall, konkursförvaltare för Björnekulla Fruktindustri.
 
/FoodMonitor