d2023-04-19
Trötta Distriktsveterinärer fortsatt en livsfara i trafiken
Som FoodMonitor berättat om tidigare så utgör trötta Distriktsveterinärer som somnar vid ratten en livsfara för dem själva och allmänheten. Ny statistik visar att problemet minskat i år – men det förekommer fortfarande händelser som ”somnat till under körning”. Det rapporterar tidningen VeterinärMagazinet.
– Jag blir bekymrad och ledsen när jag ser att det här händer, säger Hillevi Lindström som är chef för Distriktsveterinärerna, till tidningen.
– Samtidigt ser jag att våra gemensamma ansträngningar gör att det går åt rätt håll. Varje enskild anmälan följs upp så vi lär oss mer om hur vi kan undvika situationen.
LÄS MER: Distriktsveterinärer klagar fortsatt på långa arbetspass
LÄS MER: Veterinärer i beredskap på Distriktsveterinärerna pressas till att begå brott
LÄS MER: Distriktsveterinärernas chef kommenterar uppgifter från skyddsombud – och interna anmälningar från veterinärer
LÄS MER: Veterinärer i beredskap på Distriktsveterinärerna så slutkörda att de somnar bakom ratten
Enligt den nya statistiken var det 14 interna anmälningar av tillbud relaterade till trötthet, långa arbetspass och trafik/bilkörning på Distriktsveterinärerna under perioden första januari till den 21 maj i år. Det kan jämföras med samma period förra året då det var 51 stycken.
I Trafikförordningen (1998:1276) 3 kap. 1 § står det att ”fordon får inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt”.
Men Distriktsveterinärerna meddelar att man inte polisanmäler de veterinärer som bryter mot gällande lagstiftning och sätter sig och kör trots att de är så trötta att de somnar till vid ratten.
Så här skriver veterinärer i interna anmälningar på Distriktsveterinärerna under perioden från och med 2023-06-19 till och med 2024-05-21:
Läs vidare på FoodMonitor Plus
/FoodMonitor