
Köttpunkten föreläggs
Livsmedelskontrollen på Uppsala kommun har i dagarna förelagt Ecosteam Uppland AB, som enligt uppgift driver butiken Köttpunkten, att omedelbart säkerställa att kylkedjan inte bryts vid transport av kylda och frysta livsmedel.
Bakgrunden är en händelse den 12 augusti, då en skåpbil utan aktiv kylning stoppades av polis. Bilen transporterade kylda och frysta animaliska livsmedel till butiken.
"Bilen hade inte någon aktiv kyla, det var en skåpbil, och polisen reagerade på att det transporterades kylda och frysta förpackningar med kött och andra animaliska livsmedel", skriver Uppsala kommun i föreläggandet.
Livsmedelskontrollen, som mötte upp bilen vid butiken, mätte då yttemperaturen på flera av produkterna.
Resultatet visade enligt uppgift tydligt att kylkedjan hade brutits:
Fryst lammhuvud: -1.9 grader Celsius
Fryst lammfett: -2.4 grader Celsius
Färsk lever: +8 grader Celsius
Enligt gällande livsmedelslagstiftning får djupfrysta livsmedel under transport tillfälligt hålla en temperatur på maximalt -15 grader Celsius.
Uppsala kommun konstaterar i beslutet om föreläggande att:
”Verksamheten transporterade kylda och djupfrysta livsmedel utan aktiv kyla, vilket resulterade i att livsmedlen inte hölls vid rätt temperatur.”
”Bristerna är så allvarliga att de kan innebära en hälsorisk för konsumenterna.”
Föreläggandet innebär att företaget ska:
”Vid transport av kylda livsmedel säkerställa att kylkedjan inte bryts.”
”Vid transport av djupfrysta livsmedel säkerställa att alla delar i livsmedlet håller en temperatur på högst -15 grader Celsius.”
Åtgärderna ska vara genomförda inom en vecka från delgivning.
FoodMonitor har inte lyckats nå Ecosteam Uppland AB eller Köttpunkten.
/FoodMonitor
Bilderna: från kontrollen. Foto: Uppsala kommun.
Denna artikel har skrivits med hjälp av AI.