ikeaimg_4623
Europeiskt soja-larm
om IKEA´s köttbullar
Det tjeckiska livsmedelsverket har upptäckt att IKEA´s köttbullar kan innehålla odeklarerat sojaprotein. Myndigheten har nyligen skickat ut ett larm till samtliga EU-länder. Hos färdigmattillverkaren Dafgårds i Källby, som levererat köttbullarna till IKEA, är det locket på.
 
"Vårt beslut är att inte kommenterar förrän vi utrett färdigt", säger Jesper Lundqvist, kommunikatör, Dafgårds.
 
Är produkten återkallad?
 
"Nej, den är spärrad av IKEA."
 
De analyser som det tjeckiska livsmedelsverket, State Veterinary Administration of the Czech Republic, genomfört visar att köttbullarna innehöll drygt 0.6 procent odeklarerat sojaprotein.
 
Köttbullarna har sålts i de tjeckiska IKEA-varuhusens matbutiker och restauranger.
 
Inga skador på sojaprotein-allergiker har hittills rapporterats till myndigheterna.
 
Hos Dafgårds slår man ifrån sig. Bolaget har enligt uppgift inte återkallat några köttbullar. Man säger sig också, i korrespondens med Livsmedelsverket, ha genomfört förbättringar i arbetsrutiner och datastyrning av produkter.
 
Men samtidigt påstår Dafgårds sig inte klara av att analysera sina egna köttbullar.
 
"Problemet är att vi fortfarande har osäkra analyssvar. Detta resulterar i att vi inte kan utreda exakt vad som orsakat felet", skriver Dafgård i ett brev till Livsmedelsverket.
 
Dafgårds är sedan några år tillbaka ensamleverantör av köttbullar till IKEA´s varuhus i hela Europa. Men bolaget vill inte tala om huruvida de nu aktuella kontaminerade köttbullarna nått varuhus i andra EU-länder än Tjeckien.
 
Hos IKEA är man desto tydligare med vad som hänt. Men någon soja har man inte hittat i köttbullarna. Detta trots att man enligt uppgift analyserat samma batch som de tjeckiska myndigheterna.
 
"Vi säljstoppade köttbullarna omedelbart. Om är det någonting som kan vara allergiframkallande så tar vi det på största allvar", säger Ylva Magnusson, presschef, IKEA Sverige.
 
"Vi har gjort analyser i Sverige, Tyskland, Italien, och Tjeckien. Våra analyser kom fram till att det inte fanns soja i köttbullarna, så vi har släppt ut produkten till försäljning igen."
 
Trots att köttbullarna stoppades så gick inte IKEA ut med någon information till sina kunder i Sverige. I Tjeckien erbjöd bolaget emellertid kunderna att få lämna tillbaka sina köttbullar.
 
"Som en extra insats för kundernas trygghetskänsla så erbjuder IKEA i Tjeckien sina kunder att få lämna tillbaka köttbullarna", säger Ylva Magnusson. 
 
HÅKAN FRISELL

   

 
FoodMonitor-Fakta:
Gunnar Dafgård AB. Även registrerat som Dafgårds.
Omsättning: 1.9 miljarder kronor.
Resultat före skatt: 128 Mkr (2010).
Antal anställda: 977.