madeleine1Madeleine Landley
- ny matprofil hos FoodMonitor
FoodMonitor har länge letat efter en stark, karismatisk profil som driver en proffsig matblogg och kan bidra med såväl tankar som egna, inspirerande recept. Nu har vi hittat henne. Madeleine Landley driver sajten Landleys Kök där hon erbjuder just detta samt även kokboksrecensioner och tips och tankar kring mat.

FoodMonitor ställde några välkomstfrågor till Madeleine, som kommer att vara en återkommande profil hos oss från och med nu. Lagom till veckosluten kommer det att dyka upp ett inlägg med tankar kring mat och ett fredagsrecept från Madeleine under rubriken "Landleys frestelser". 
   
Välkommen till FoodMonitor Madeleine! Hur, var och när föddes idén om Landleys Kök?
 
– Man tackar! Jag ser verkligen fram emot det här samarbetet och tycker att det ska bli jättekul och spännande.
 
– Det hela började med att jag startade en skoblogg där jag skrev om mina 700 par skor. Tyvärr är det roligare att ha på sig skor än att skriva om dem, så i den vevan startade jag även bloggen Kryddade köket. Lustigt nog var det inget jag funderade särskilt mycket över. Jag tänkte bara att "jag ska starta en blogg om mat" och så gjorde jag det. Då jag gillar mat kändes det som en naturlig sak att skriva om. Efter hand växte både bloggen och besöksantalet, vilket gjorde att jag reggade egen domän och gick över till WordPress. Kort därefter bytte jag efternamn (till min mormors) och då fick även bloggen byta namn.
 
Varför denna passion för mat? Kockar i släkten?
 
– Min mamma har alltid lagat väldigt god mat, men det var min pappa som stod för de kulinariska smakresorna i vårt hem.
 
medeleine3– När jag var liten ville jag aldrig äta det som lagades. Då brukade min pappa alltid göra något kul av maten och forma den till olika saker. Exempelvis så var fiskpinnarna båtar med en tandpetare och ett morotsskal som mast, som åkte runt i sjö-såsen mellan ris-öarna – han skojade alltid till det. Troligtvis är det av honom jag har fått mitt stora matintresse. Nu lagar vi mat ihop och utbyter idéer
 
 I tonåren började jag jobba som frukt- och gröntansvarig i en Vivo-butik. I och med det fick jag upp ögonen för annorlunda råvaror, och tack vare att jag ibland fick hjälpa till i charken fick jag en helt annan förståelse för saker man annars kunde vara rädd för att testa.

Idag arbetar du som Lead Creative på ett multinationellt företag. Är Landleys Kök något som du hoppas ska bli startskottet till att en större del av ditt yrkesliv ska handla om mat?

  
medeleine2– Jag hoppas det. Design har alltid legat mig varmt om hjärtat och med min blogg får jag kombinera det bästa jag vet i form av att knacka kod, designa, fota och laga mat. Flera har sagt att jag borde börja jobba med catering eller som kock, men då jag varken är skolad kock eller skulle vilja stå i ett kök på heltid är det inte intressant. Jag älskar kombinationen av att få uppfinna och sedan göra det vackert. Mitt drömjobb skulle vara att arbeta på en mattidning och matsajt och där få uppfinna nya recept.
 
Du har över 400 recept på sajten. Är alla egenpåhittade och hur går processen till?
 
– Jag läser aldrig andras recept eftersom jag inte vill råka ”stjäla” av någon. Självklart är det oundvikligt eftersom det mesta vid det här laget har lagats, men då är det åtminstone omedvetet.När jag har helt slut på inspiration brukar jag bläddra i snygga matböcker och tidningar. För mig är bilder det viktigaste - man äter ju trots allt lika mycket med ögonen. För det mesta bestämmer jag mig för en råvara som rätten ska baseras på, därefter växer idén fram i huvudet. Jag har bra smakminne och kan föreställa mig hur olika råvaror smakar ihop. Ibland får jag konstiga blickar när jag drömmande står och smackar med munnen i matbutiken.
   
– Jag försöker alltid skapa något annorlunda i form av olika smakkombinationer eller bara tillaga rätten på ett annorlunda vis. Självklart har även solen sina fläckar, så de dagar jag är som mest trött blir det något snabbt ihopsvängt som en gammal hederlig spaghetti med köttfärssås.
 
Om du får ge ut en kokbok i framtiden, hur skulle den skilja sig från de befintliga på marknaden?
 
– Jag har faktiskt påbörjat en, jag måste bara våga visa upp den. Den största kritikern i min väg är jag själv. Det som skiljer den åt är att det mesta jag lagar inte innehåller vita spannmål - rätterna klarar sig så bra utan det. Man skulle kunna säga att det är hälsosam men festlig husman på nytt vis. Det viktigaste är att det är enkelt att laga utan en massa stök och bök – och att det är gott förstås. Dessutom ska den ha stora, inbjudande bilder, precis som i bloggen.
   
– En god vän sa nyligen till mig att hon tycker att det ser så avancerat ut, men när man läser innehållsförteckningen och beskrivningen är det helt vanliga råvaror och dessutom väldigt lättlagat. Det är verkligen huvudet på spiken! Jag tycker att varje dag ska njutas av, man behöver inte spara krutet till helgen. Det går precis lika bra att sätta guldkant på en måndag.
 
www.landleyskok.se
   
/MATS HOLMSTRÖM