madeleinerecept2
Landleys Frestelser:
Påskig ägg- och kycklingpaj
Madeleine Landley: Nu närmar sig påsken med stormsteg, och våren likaså. Påsken är för övrigt min favorithögtid då den (i bästa fall) för med sig både sol och värme. Vi frusna nordbor får äntligen komma ut ur våra vinterkockonger och skala av oss några lager kläder. Knoppar slår ut, härligt färgglada påskfjädrar pryder risen och påskliljorna börjar titta upp ur rabatterna.
 
Dessutom börjar det dofta! Jag menar, finns det något bättre än doften av nysopat grus och en tänd grill? Trots att det kanske kommer en skvätt snö emellanåt kan man stå ut med det – den försvinner ju ganska fort ändå. Jag blir i alla fall så där härligt euforisk så fort fåglarna börjar kvittra och solen är uppe några timmar längre.
 
En annan sak jag gillar med påsken är att den, i alla fall i vår familj, är rätt avslappnad. Julen är förstås mysig på sitt eget vis eftersom man behöver något att se fram emot i vintermörkret. Trots det är julen ofta förknippad med stress och prestationsångest på grund av all mat som ska lagas och alla glöggpartyn man både ska hålla i och springa på. Många kan tycka att det är skönt när julen är över.
 
Självklart sätter man själv ribban för hur avancerad man ska vara i köket, men att få till en påskbuffé utan slit behöver inte vara några problem. Det mesta så som lax, sill, ägg och potatis går ju att köpa färdigt. Rätt smidigt! Vill man ändå stila till det med några enkla rätter är det i alla fall inga större problem. Förutom de härliga påskrecept som kommer dyka upp i Landleys kök kommande vecka, bjuds du här på en lättlagad men tjusig påskpaj. Innehållet är lätt att slänga ihop och ägghalvorna i mitten blir ett roligt inslag på påskbordet. Jag önskar er alla en glad påsk och hoppas att vi ses framöver!
 
Påskig ägg- och kycklingpaj
 
För: 4 personer
Temperatur: 225°
 
madeleinerecept1Fyllning:
1/2 röd paprika
15 cm purjolök
2 morötter
2 kycklingfiléer
1 rulle smördeg
3 ägg
 
Stanning:
3 dl creme fraiche
3 ägg
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano
   
1. Kärna ur paprikan och dela till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och rosta paprikan så att den blir mjuk och gärna lite sotig. Ha ner en klick smör runt slutet av stektiden och vänd ner finstrimlad purjolök. Stek några minuter till purjolöken mjuknat. Häll av i en skål.
 
2. Dela kycklingen till mindre bitar och genomstek med kryddor. Strimla upp kycklingen och blanda sedan ihop med grönsakerna.
 
3. Skala och skiva morötterna till mynt. Koka dessa i lite saltat vatten i ca 10 minuter. Blanda ihop med resten i bunken.
 
4. Rulla ut smördegen lite slarvigt i en pajform. Peta in degkanterna om de hänger över kanten på pajformen. Förgrädda ca 5 minuter i 225°.
 
5. Vispa ihop ingredienserna till stanningen. Fördela ut innehållet i pajskalet och slå stanningen över. Ställ in i 225° i ca 15 minuter.
 
6. Koka äggen lite kortare än vanligt så att de blir en aning löskokta. Skala och halvera äggen. Tag ut pajen och tryck ner äggen i mitten av pajen. Ställ in ytterligare 5-6 minuter i ugnen. Servera med en enkel sallad med gurka, tomat och sallad.
 
madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

 

 

 

/Madeleine Landley i FoodMonitor 2012-03-30