texaslonghornDSC00098
Texas Longhorn utsatt
för grov skadegörelse
KARLSTAD Strax före klockan fyra på lördagsmorgonen slog en eller flera personer till mot restaurangkedjan Texas Longhorns restaurang i Karlstad. Enligt flera bedömare kan det röra sig om ett beställningsjobb. Uppskattningsvis har värden för en halv miljon kronor förstörts.
 
– Inget är stulet. Det är bara förstörelse. Hela restaurangen är sönder, säger en väktare till FoodMonitor.
 
Är det frågan om ett beställningsjobb?
 
– Ja, det är det ju. Det här är uträknat in i minsta detalj.
 
– Det har gått mycket bra för restaurangen så någon har väl stört sig på det. Om det nu inte ligger något annat bakom, säger väktaren. 
 
texaslonghornDSC00096Den drabbade restaurangen öppnade i början av december förra året. Restaurangen är mycket populär bland de boende i Karlstad och har enligt uppgift hög lönsamhet.
 
Gärningsmännen tog sig in i restaurangen genom att krossa ett fönster. Väl inne i lokalen har de kastat färg på väggar och bord. Ett antal tavlor blev förstörda. De har även slagit sönder en toalettstol och ett handfat. På utsidan är det sammanlagt tre fönsterrutor som är sönderslagna. Polisen har satt brottsrubriceringen grov skadegörelse eftersom stora värden har förstörts.
 
Tobias Ekström är franchisetagare och driver restaurangen i Karlstad. Han är märkbart skakad över det inträffade. Men han tänker inte ge upp.
 
– Det är inte mycket som sänker oss kan jag säga. Ge mig två veckor så har vi full fart och det är splitter nytt här inne igen, säger han.
 
Det ser ut som ett beställningsjobb. Håller du med om det?
 
– Ja.
 
Kan det vara frågan om dina konkurrenter här i Karlstad?
 
texaslonghornDSC00085– Jag kan varken dementera det eller medge det, säger Tobias Ekström (bilden till höger).
 
Hos Texas Longhorns varumärkesägare i Hägersten i Stockholm följer man händelserna i Karlstad noggrant. Texas Longhorn har aldrig drabbats av den här typen av skadegörelse tidigare.
 
– Nej, det har aldrig hänt tidigare. Vi har aldrig haft några hot, ingenting, säger Jimi Metz, franchisechef hos Texas Longhorn.
 
Jimi Metz kommer nu att ge restaurangen i Karlstad det stöd som den behöver.
 
texaslonghornDSC00088
– Vi kommer att göra allt som krävs och behövs. Vi kommer att göra en utredning nästa vecka om exakt vilket behov som behöver fyllas.
 
Jimi Metz tror att restaurangen snart är på benen igen.
 
– De kommer ingång igen inom någon vecka. Ingen kan trycka ner oss på det här sättet.
 
Den drabbade restaurangen saknade kameraövervakning. Säkerheten kan enligt Jimi Metz skruvas upp ytterligare i Karlstad.
 
– Vi kommer definitivt att göra någonting åt säkerheten från och med idag, säger han. 
 
texaslonghornDSC00082
Polisen i Värmland ser mycket allvarligt på skadegörelsen som man betraktar som ett grovt brott. En utredning har inletts men i nuläget är ingen person misstänkt för brottet. Polisen ser inte något tydligt motiv.
  
– Grov skadegörelse har ett högt straffvärde så vi ser allvarligt på det här, säger Tommy Lind, pressinformatör, Polisen i Värmland.
  
– Det är svårt att säga någonting om motivbilden. Det är ingenting som pekar på att det är ett angrepp mot verksamheten. Det finns inga meddelanden ritade på väggar som ger en bild av vad motivet kan vara.
 
HÅKAN FRISELL