Starbucks förargar veganer
- använder löss-extrakt i drycker
En barista hos kaffejätten Starbucks har läckt till sajten thisdishisvegetarian.com att bolagets drycker med jordgubbssmak innehåller en ny ingrediens - ett färgämne som utvinns ur krossade kochenillsköldlöss. Många veganer är upprörda över tilltaget. Det rapporterar Huffington Post.
 
Starbucks har meddelat att anledningen till att man använder extrakt från kochenillsköldlöss är att man vill minska andelen av artificiella ingredienser i sina produkter.
 
Bolaget kan därför inte garantera konsumenter att inte även andra produkter kan komma att kontamineras av extraktet.
 
"Även om jordgubbs-basen vi använder inte är en veganprodukt så hjälper den oss att väja bort artificiella färger. Många av Starbucks ingredienser kan kombineras för att skapa en dryck som är fri från animaliska produkter. Men vi kan inte garantera detta på grund av risken för kors-kontaminering på våra kaffeer", skriver Starbucks i ett uttalande, enligt Huffington Post.
 
Enligt bland andra den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA är extraktet från kochenillsköldlössen, som innehåller kaminsyra och ofta betecknas med E 120 när det används som livsmedelstillsats, säkert.
 
Men världshälsoorganisationen WHO har funnit att extraktet kan trigga astma hos vissa personer och även orsaka svåra allergiska reaktioner.
 
/FoodMonitor