fao2012-03-28
Professionella fotbollspelare
bekämpar hungern i Sahel
Kampanjen ”Professionell fotboll mot hunger” kommer att uppmärksammas på hundratals europeiska fotbollsarenor. Budskapet är att kraftfulla åtgärder behövs för att undvika en humanitär katastrof i Sahelregionen i Afrika där en livsmedelskris, orsakad av torka, kronisk fattigdom, höga livsmedelspriser, flyktingströmmar och konflikter påverkar miljontals människor.
 
Initiativet av European Professional Football Leagues Association (EPFL), EU-kommisionen och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) anordnar den tredje och hittills mest omfattande Matchdagen mot hunger någonsin och den inleds den 30 mars. Syftet är att sprida uppmaningen om att det är brådskande med åtgärder mot hungern i Sahel. Presidenten för EU, Martin Schulz, kommer närvara vid matchen mellan Borussia Dortmund och VfB Stuttgart.
 
Då den sista matchen spelas den 2 april, kommer kampanjens budskap och aktiviteter ha löpt över hela kontinenten, från Glasgow till Wien och från Malaga till Novosibirsk, och ha involverat 300 professionella fotbollsklubbar i 20 ligor i 16 europeiska länder och samtidigt nått miljontals fotbollsanhängare.
 
”Vi måste agera nu för att hjälpa människor att hjälpa sig själva” sade José Graziano da Silva, generaldirektör FAO. ”Samtidigt måste vi stärka motståndskraften hos lokala samhällen för att undvika att de rör sig från en kris till en annan och förebygga att torka leder till oundviklig hungersnöd.”
 
Sprida budskapet
 
Nära 16 miljoner människor, främst lantbrukar och boskapshållande hushåll, beräknas vara i riskzonen. ECHO och FAO ger livräddnings- och försörjningsstöd, livsmedel, insatsvaror till lantbruket och utbildning till de personer som behöver det mest. Som komplement till långsiktiga insatser för att skydda och återställa försörjningsmöjligheterna för lantbrukare och boskapsskötare genom att lägga tyngden vid grundorsakerna till de återkommande livsmedelskriserna i Sahel.
 
”Fotbollen är ett perfekt verktyg för att lyfta fram den svåra situationen för människorna i Sahel” sade Kristalina Georgieva, EU-kommissionär med ansvar för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering. ”För att korrekt kunna agera mot krisen måste regeringar, givarsamfund och bidragsorganisationer samarbeta. Tillsammans kan vi rädda liv.”
 
Fotboll är något som förenar människor på en global nivå, sade David Richards, ordförande för EPFL. ”Ligorna och spelarna är medvetna om vilken kraft och popularitet sporten har och vi är stolta över att använda den kraften för att berätta om saker som annars inte skulle berättats. Den europeiska proffsfotbollen erbjuder en plattform för att budskapet ska nå ut så att den rätta hjälpen kan nå människorna som behöver den så fort som möjligt.”
 
FAO:s goodwill ambassadör och spansk fotbollsstjärna Raúl González Blanco sade, ”Vi behöver allmänhetens stöd vid livsmedelskriser som den här. Ingen vet bättre än fotbollsspelare hur viktigt det är att ha folket på sin sida för att vinna en match.”
 
Patrick Vieira, före detta fransk stjärnspelare och FAO goodwill ambassadör föddes i Senegal som är ett av de drabbade länderna. ”Vi har ett ansvar gentemot de som lever i nöd och inte själva försatt sig i denna situationen” sade han. ”Rätten till mat är en grundläggande mänsklig rättighet och ingen i dagens värld borde gå hungrig.”
 
Den tidigare internationella stjärnan och ambassadören från den bulgariska proffsligan Hristo Stoitchkov besökte Burkina Faso förra året för att se det gemensamma arbetet mellan Europakommissionen och FAO på plats. Han sade, ”Jag har sett deras livräddande och livsförändrande arbete på plats. De har hjälpt människor att förse sig själva med mat för dagen och även förbereda dem för morgondagen. Det är rätt sorts hjälp till rätt människor.”
 
”Vi är alla svaga när någon, i någon del av världen, dör av hunger” sade den brasilianska stjärnspelaren Roberto Carlos, nuvarande lagledare för det ryska laget Anzhi Makhachkala, och tillägger: ”Det är ännu mer tragiskt när vi vet att dessa dödsfall går att undvika. Tillsammans kan vi rädda många liv i Sahel.”
 
Den före detta målvakten i det italienska landslaget och kampanjeambassadör från italienska Lega Serie A, Francesco Toldo påpekade att, ”Människorna i Sahel kanske tror att världen har glömt dem, men i helgen ska europeisk fotboll visa dem sitt stöd, de ska få veta att de inte är ensamma.”
 
Spanska kampanjambassadören från den spanska professionella ligan Roberto Soldado sade, ”Tillsammans kan vi undvika att krisen blir en fullt utvecklad katastrof.”
 
Felix Magath, före detta fotbollsspelare och aktiv tränare i den tyska Bundesligan sade, ”Vi kommer be våra fans att gå samman med oss i en vädjan om akut hjälp till Sahel. Tillsammans kan vi verkligen göra en skillnad i denna fråga.”
 
Andra fotbollsambassadörer för kampanjen är Herbert Prohaska (utsedd av den österrikiska fotbollsligan – Österrike); Steffen Freund (DFL tyska fotbollsligan GmbH – Tyskland); Vidar Riseth (Norsk Toppfotball – Norge); Jerzy Dudek (Polska professionella fotbollsligan) och Alexey Medvedev (Nationella fotbollsligan i Ryska-federationen).
 
Bakgrund
 
Matchdagen mot hunger är ett centralt engagemang i kampanjen ”Professionell fotboll mot hunger” som lanserades 2008 av EPFL och representerar de 30 största fotbollsligorna och nära 800 klubbar över hela Europa samt FAO, FN:s organisation som leder det internationella arbetet med att bekämpa hungern.
 
Förra året gick även Europakommissionen och dess generaldirektorat för humanitärt bistånd (ECHO) – en av världen största humanitära givare, med i samarbetet. ECHO och FAO arbetar med att bygga upp självförsörjningen för människor som hamnat i en katastrof.
 
Kriser har de mest förödande konsekvenserna för landsbygdssamhällen där människorna främst är beroende av lantbruk för att överleva. FAO och ECHO hjälper dessa samhällen att återvända till jordbruket så att de själva kan producera mat. De syftar även till att ta itu med de bakomliggande orsakerna till sårbarheten så att människorna kan öka sin motståndskraft till framtida kriser.
 
/FAO
 
Foto: FAO.
 
/FoodMonitor