Kalvsylta köpt hos Willys
smakade ruttet
En konsument som köpt en förpackning kalvsylta på butikskedjan Willys butik i Saltsjöbadens Centrum fick en obehaglig överraskning. Syltan smakade ruttet. Sedan visade det sig att butiken sjabblat med bäst-före-datum – i en hel vecka.
 
”Jag skär upp halva paketet och äter med mycket inlagda rödbetor. Efteråt känner jag en eftersmak av ruttet kött i munnen”, skriver konsumenten i en anmälan till Livsmedelsverket.
 
Anmälaren upptäckte att den nyinköpta förpackningen med kalvsylta hade ett bäst-före-datum som hade gått ut hela sju dagar tidigare. 
 
I Willys butik i Saltsjöbadens Centrum är man bestörta över det inträffade.
 
– Jag kan bara beklaga det som har hänt, säger Sandra Svan, butikschef, Willys i Saltsjöbadens Centrum.
 
Sandra Svan berättar att hon bett kunden om ursäkt och betalat 400 kronor som plåster på såren. Hon tror att förpackningen med kalvsylta kan ha kommit på villovägar inne i butiken.  
 
– Vi gör en daglig inventering på datum. Förpackningen kan ha glidit bakom eller trillat ner. Det kan vara en kund som skulle köpa den här förpackningen och sedan lämnade tillbaka den i en annan hylla. Förmodligen kan jag tänka mig att den har legat varmt också. Det är den enda förklaringen eftersom vi inte har haft några problem tidigare. Vi har inte haft ett datum fel sedan vi öppnade för ett halvår sedan.
 
Har ni vidtagit några åtgärder?
 
– Vi har fungerade rutiner. Men det blir ännu mer skärpt kontroll i och med att sådana här grejer kan hända, säger Sandra Svan.
 
HÅKAN FRISELL