madeleinerecept29juni1
Landleys Frestelser: Kyckling- och salamipaj med rödbetsblast
Madeleine Landley: Tänk vad mycket vi slösar nu för tiden! Framför allt när det kommer till grönsaker – mycket skärs bort och kastas helt i onödan. Kanske har det med med okunskap att göra – kanske för att inspirationen tryter när det är väl är dags att laga något kul?

Förr i tiden var man noga med att ta tillvara på så mycket som möjligt av allt man åt. Buljong och soppa kokades på rester av skaldjur och kött, medan blast och blad användes till att dryga ut rätter. Mycket odlades hemma i trädgården. Bland annat var vitlök vanligt förekommande i de svenska trädgårdarna, men då andedräkten doftade vitlök, och det inte ansågs ”fint”, försvann vitlöken till stor det under 1900-talets början. Kul är det därför att se hur gamla traditioner börjat hitta tillbaka.

För några år sedan gjorde min mamma mig uppmärksam på en artikel i en tidning. Det hela gick ut på att ta tillvara på den gröna blasten som sitter på exempelvis morötter och rödbetor. Vi tyckte att det skulle vara kul att prova då vi odlar allt möjligt i pallkragar ute på landstället – och mycket hamnar i komposten helt i onödan. Sagt och gjort har det blivit ett vilt testande av rätter som både blivit jättebra och hur konstiga som helst.

Nästa vecka kommer första delen (av tre) i guiden över ätbart grönt, i Landleys kök – håll utkik om du är nyfiken. Under tiden kommer här en av mina favoriter, paj med rödbetsblast.Kyckling- och salamipaj med rödbetsblast
För: 4 personer
Temperatur: 200°
 
madeleinerecept29juni2Fyllning:
2 kycklingfiléer
1 knippe grön sparris
100g sockerärtor
80 lufttorkad salami (milano)
6 stora blad rödbetsblast
 
Stanning:
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
 
Deg:
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram smör
1,5 dl mjölk
 
1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan sitt en slät deg. Kavla ut degen och placera över den pajformen. Platta ner degen i formen och förgrädda sedan i 6 minuter i 200°.
 
2. Strimla upp rödbetsblasten och hetta upp en panna med smör och vitlök. Fräs sedan blasten några minuter tillsammans med salt och peppar.
 
3. Dela kycklingfiléerna till mindre bitar och stek med salt och peppar.
 
4. Dela sparrisen till mindre bitar. Koka upp vatten och salt, tag av från plattan och lägg i sparrisen. Låt ligga i ca 10 minuter. Dela sockerärtor och salami till mindre bitar och klipp gräslöken.
 
5. Vispa ihop ägg och creme fraiche med pressad vitlök och kryddor. Ha ner allt innehåll i pajskalet och slå på stanningen. Grädda i 200° i ca 30 minuter. Toppa gärna med några ryckta gräslöksblommor och servera förslagsvis med en sallad på gurka, tomat, jordgubbar och äppelcidervinäger.
 
madeleine1Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök
 
 
/Madeleine Landley i FoodMonitor 30.06.2012

t20