madeleinerecept12juli
Landleys Frestelser: Grön ärtsoppa med torsk- och grönsakstopping
Madeleine Landley: Den här sommaren har bjudit på tvära väderomslag. Ena sekunden regnar det och andra skiner solen. Men vad gör det? Det är sommar! Man slipper gå runt i vinterskor och flera lager kläder och kan istället vifta på tårna i sköna flipflops eller sandaler. Många har säkerligen gått och längtat efter att ligga och lapa sol i hängmattan, men det är trots allt rätt mysigt att kura ihop sig med en kopp varm choklad och en god bok när regnet piskar mot rutorna.
 
På tal om god har den här sommaren bjudit på många godsaker. Grillen har gått varm för jämnan och många nya rätter har trollats fram. Dagar då det regnar kan det vara gott med lite rustikare mat – sån som inte kräver grill eller snabb tillagning. Nej, nu talar jag om grytor och goda pajer – eller varför inte som här – en härligt grön ärtsoppa med torsk- och grönsakstopping?
 
Grön ärtsoppa passar precis lika bra när solen skiner eller när regnet öser ner, och framför allt som förrätt. Den kan med fördel göras i förväg eftersom den blir ännu godare när det får stå till sig. Dessutom blir den inte saggig eftersom toppingen läggs på efteråt.
 
Grön ärtsoppa med torsk- och grönsakstopping
För: 4 personer som huvudrätt

madeleinerecept12juli2Soppa:
500g frysta, gröna ärtor
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl creme fraiche (34%)
3 msk ljus redning
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, socker

Toppning:
300g torskfilé
3 msk smör
1 vitlöksklyfta
20 st små skogschampinjoner
15cm purjolök
15 sockerärtor
salt, peppar, chiliflagor

1. Tina ärtorna, häll sedan över ärtorna i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker. Koka under lock i 10 minuter med lite salt.
 
2. Rör ner vin, creme fraiche, redning och pressa i vitlök. Kör till en slät smet med en mixerstav och smaka av med kryddor och lite socker. Koka upp igen så att redningen tjocknar och ställ sedan åt sidan.

3. Dela torskfiléerna till mindre bitar och stek gyllenbruna i smör med salt och peppar. Lägg sedan över i en skål.

4. Tvätta skogschampinjonerna. Hetta upp smör och pressad vitlök och ha ner champinjonerna i pannan. Skaka runt dem då och då och stek i ca 5 minuter. Strimla purjolök och dela varje sockerskida till mindre bitar och ha ner i pannan. Vänd runt och fräs ytterligare 5-7 minuter. Salta, peppra och strössla över chiliflagor. Häll ihop svamp och grönsaker med fisken och blanda om. Fyll upp soppan i skålar och fördela ut toppingen.

 

 
madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

 
/Madeleine Landley i FoodMonitor 12.07.2012