findusmask
Mask i Findus hajmal
”Råkade hitta en vit mask, cirka åtta centimeter lång, i Findus fiskfilé som jag hade stekt”, skriver en konsument som bor i Heby kommun i en anmälan till Livsmedelsverket.
”Enligt vad som står på förpackningen så kommer fisken, Pangasiusmal, från Vietnam. Kan man råka ut för komplikationer om man skulle fått i sig en eller flera sådana här maskar även om de är döda och fisken varit tillagad?”
 
Enligt Findus är det troligtvis frågan om en rundmask, även kallad nematod, som konsumenten hittat i Pangasiusmalen. Pangasiusmal kallas ofta för hajmal. Sådana fynd hävdar bolaget är ovanliga.
 
– Vår kvalitetschef menar att hon aldrig stött på nematoder i den fisken tidigare. Däremot i torsk kan det förekomma, säger Anna Broekman, kommunikationschef, Findus.
 
– Man använder ljusbord för att granska, kontrollera fiskfiléerna för både ben och just eventuella nematoder. Dessa är naturligt förekommande, men åtta centimeter låter långt. Findus vill nu få in fisken så att vi kan analysera och avgöra vad det är för någonting.
 
Hur farligt är det om man skulle råka få i sig masken?
 
– Nematoder är naturligt förekommande i fisken och helt ofarliga att äta, men naturligtvis obehagliga att hitta i fisken, säger Anna Broekman.
 
HÅKAN FRISELL 
 
FoodMonitor-Fakta:
Svenskarna konsumerar allt mer importerad Pangasiusmal. Men enligt Findus är den inte på långa vägar så vanlig som torsk eller sej. 
 
Pangasiusmal kallas också för Vietnamesisk Hajmal och omfattar tre arter fisk med likartat utseende. Den största hajmalen kan bli bortemot tre meter lång. Pangasiusmal odlas huvudsakligen i Asien.