madeleinerecept27juli1
Landleys Frestelser:
Grillad tonfisk med kantareller, rostade rotsaker och limetzatziki
Madeleine Landley: Senaste veckan har jag semestrat i Tyskland. Det blev både en massa god weissbier, två dagars Formel 1 och en hel del flottig mat. När man väl kom tillbaka till Sverige kändes det så skönt att både kunna laga och äta hälsosam mat igen – mat med smak och mat som inte dröp av onyttigheter.
 
Att rekommendera en matresa till Tyskland skulle jag troligtvis inte göra. Å andra sidan, att påstå att det enbart förekommer dålig mat i Tyskland är som att säga att det bara finns bra mat i Sverige – och så är ju inte fallet. Är man redo att leta och betala för det, kan man hitta bra mat även i Tyskland, dock är det inte ovanligt att finna mat som är proppad med kolesterol och kolhydrater i stort sett överallt.
 
Vanligast är kyckling med pommes, surkål eller potatissallad, samt korv med Bretzel och senap. Bretzel är en typisk Tysk kringla som påminner lite om salta pinnar. Den bör ätas samma dag då den är färsk. På ytan sitter massor av stora saltkorn och för att få ett mjukt innanmäte och ett hårt skal använder man sig av lut.
 
Korvarna är köttiga och goda medan potatissalladen är ungefär som mos, det toppas sedan med gurkskivor eller gräslök. Gräslök får man för övrigt på i stort sett allt! Var man än går serveras dessa rätter. Det är himla trevligt i början, men efter några dagar kommer det nästan korv och kringlor ur öronen på en.
 
Hur som helst är jag i alla fall nöjd med att vara tillbaka i Sverige igen. Vi Svenskar är bortskämda med bra råvaror och vällagad mat – det är något vi ska både vara stolta för och glada över. Dessutom har vi en fin tradition med bra husman och närodlade produkter.
 
Lagom till att kantarellerna börjat växa till sig tycker jag det passar det bra med en lyxig lördagsmiddag Fräs upp lite bacon till kantarellerna och toppa en bit tonfisk med rostade rotsaker och en syrlig tzatziki. Tonfisk må vara dyrt, men herrejösses vad gott det är. Var noga med att inte steka eller grilla den för länge, då blir den inget kul alls.
   
Grillad tonfisk med kantareller, rostade rotsaker och limetzatziki
För: 4 personer
Temperatur: 225°

Limetzatziki:
1 gurka
1 lime
1/2 rött äpple
2 dl creme fraiche
1 tsk smör
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

madeleinerecept27juli2Grönsaker:
100g brytbönor
2 morötter
1 palsternacka
2 dl kantareller
100g sugarsnaps

Svamp & bacon:
1 paket bacon
1,5 dl kantareller
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano

Fisk:
4 skivor färsk tonfisk
1 tsk liquid smoke
1/2 lime (tag det som blir över ifrån limetzatzikin)
salt, peppar, timjan
 

1. Riv gurka och äpple på stora hålen på ett rivjärn. Lägg ner rivet i ett durkslag och krama ur så mycket vätska som möjligt. Riv en lime på små hålen på ett rivjärn. Blanda ihop rivet med gurkan, äpplet och creme fraiche. Pressa i saften ifrån 1/4 av limen. Pressa vitlök i en skål och micra ca 30 sekunder tillsammans med en klick smör. Rör ner den micrade vitlöken i såsen och smaka av med kryddor.

2. Skala och dela morötter och palsternackor på längden. Lägg på en plåt och salta. Ställ in i ugnen i 225° i ca 25-30 minuter. Ångkoka brytbönorna lätt (max 8-10 minuter) och lägg i sugarsnapsen på slutet.

3. Hetta upp en panna med smör och ha ner kantarellerna. Klipp i baconet i ca 1 cm breda remsor. Stek till baconet börjat få färg. Fluffa grädden lätt med en ballongvisp och ha ner i pannan. Pressa i vitlök och ha i vinäger. Smaka av med kryddor.

4. Skölj av tonfisken och torka av med hushållspapper. Pressa över lime och pensla med liquid smoke. Salta, peppra och stek 30 sekunder per sida i en het grillpanna eller grilla ca 2 minuter per sida.
 
madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

 
Madeleine Landley i FoodMonitor 21.07.2012