Svenska mjölkbönder går på knäna
Mjölkpriset som mjölkbönderna får hos mjölkbolaget Arla ligger nu på rekordlåga 283 öre per liter mjölk. Det sätter svenska mjölkbönder under stor ekonomisk press. Paniken börjar sprida sig. Den svenska mjölkproduktionen står på spel. Det rapporterar tidningen NWT.
– Det är skandal och de borde skämmas. Vi behöver ha minst 3.50 betalt per liter för att gå runt. Många bönder sitter med lån upp över öronen och behöver låna mer för att kunna betala räkningar. Och vad jag vet så har inte Arlas vd fått sin lön sänkt, så han vet inte hur det känns, säger Lars-Erik Östervee, mjölkbonde i Väse som ligger i Värmland, till NWT.
Lars-Erik Östervee har cirka 90 mjölkkor på sin gård, och levererar drygt 50 ton mjölk i månaden.
Enligt Lars-Erik Östervee skulle en höjning med bara en krona per litern rädda många mjölkbönder. Men många konsumenter ser inte värdet med den svenska mjölken. Detta trots den låga förekomsten av sjukdomar hos djuren, användningen av GMO-fritt foder, och ett djurskydd som är väsentligt bättre än i de flesta andra länder i Europa.
– Vi ska ha svenskt jordbruk med öppna landskap men ingen vill betala för det. En höjning med en krona skulle rädda alla mjölkbönder i hela Sverige, säger han, till NWT.
HÅKAN FRISELL