Helsingborg:
omfattande slarv med menyer 
Livsmedelsavdelningen på Helsingborgs stad undersökte nyligen om restaurangernas menyer stämde med det som serverades till konsumenter. Resultatet var nedslående. 29 av 38 kontrollerade verksamheter hade brister.
OluLindstrmavdcheflivsmedel– Ofta handlar det om att restaurangerna inte haft kunskap om vad de fått för varor. De måste bli bättre på att följa upp sina beställningar, säger Olu Lindström (bilden, foto: Helsingborgs stad), avdelningschef på Livsmedelsavdelningen, Helsingborgs stad, i ett pressmeddelande. 
Restaurangerna brister enligt Helsingborgs stad framför allt när det gäller ”fetaost, parmesanost, parmaskinka, oxfilé, fläskfilé, och olika sorters fisk. Livsmedel som alla lätt kan förväxlas med andra liknande – och ofta billigare – livsmedel”.
Istället för fetaost, parmesanost, och parmaskinka, serverades exempelvis salladsost, gran padano, och prosciutto.
– Det är viktigt att restauranger serverar det som står på menyn. Deras kunder ska känna sig trygga med vad de äter och att de inte blir lurade, säger Olu Lindström.
Helsingborgs stad påpekar också att felaktiga menyer kan orsaka allvarliga hälsoproblem för allergiker. 
”Ett bra exempel på detta är fetaost och salladsost, som är gjord på får- och getmjölk och respektive komjölk. Något som kan ha stor betydelse för allergiker”, skriver man i ett pressmeddelande.
/FoodMonitor

t20