madeleinerecept30aug1
Landleys Frestelser: Varmrökt lax med kräftstjärtscreme och rostad potatissallad
Madeleine Landley: När jag fyllde år i våras fick jag en rök i present. Det var en sån där typisk låda där man lägger spånet i botten och sedan tänder två brännare med t-sprit under. Så fort vi är på landstället åker den fram och fylls med diverse godsaker och olika spån. Den ryker tyvärr för mycket för att användas i lägenhet så därför känns det extra lyxigt att komma ut och äta nyrökt.
Har man nu tillgång till egen rök bör man definitivt röka laxen själv. Det blir helt gudomligt gott med en varm, nyrökt bit lax tillsammans med rostad potatis och den krämiga kräftstjärtscremen. Att röka är ju himla enkelt, dessutom smakar både odlat och lagat så mycket bättre när man gjort det själv.
Har du nu oturen att inte ha en rök går det som tur är lika bra att köpa färdigrökt lax i butik. Lägg i så fall in fisken i lite folie med en liten skvätt olivolja och värm försiktigt i ugn – då blir den härligt ätljummen. Utgår du ifrån färdigrökt lax går det dessutom extra fort att svänga ihop middagen, alltså lite extra bonus för eventuellt missat mingel runt röken.

Varmrökt lax med kräftstjärtskcreme och rostad potatissallad
För: 4 personer
Lax:
1 laxsida (ca 1-1,2 kg)
madeleinerecept30aug2salt, peppar
Kräftstjärtscreme:
1 vitlöksklyfta

2 burkar kräftstjärtar i lag
1/2 rödlök
1 kruka dill
1 citron (skal)
2 dl creme fraiche
1 tsk skånsk senap
salt, peppar
Sallad:
500g småpotatis
200g blomkål
150g blandade bönor (ex. haricots verts och gula)
50g machésallad
1 rött äpple
1 dl solrosfrön
1 msk olivolja
salt, peppar

1. Skölj laxen och lägg upp på översta delen i röken med skinnsidan nedåt. Klappa in salt och peppar på ovansidan av laxen. Fukta spånet med en vattenspruta och tänd brännarna. Kör röken ca 30 minuter.
2. Pressa en vitlöksklyfta i en skål och ringla över smör. Kör 30 sekunder i micron. Blanda ner avrunna kräftstjärtar, finhackad rödlök, riven dill och rivet skal från 1 citron. Klicka i creme fraiche och skånsk senap och rör ihop. Ställ svalt.
3. Gnugga potatisen och koka sedan i saltat vatten till den nästan är genomkokt (känn med en tandpetare). Slå av vattnet och ha sedan upp potatisen i en form med lite ringlat smör i botten. Värm upp ugnen till högsta värme. Dela potatisarna på hälften och ha dem inne i högsta värme ca 5 minuter, slå sedan om till grill och rosta ca 10 minuter (eller till de har fått en fin yta).
4. Ångkoka bönor och mindre blomkålsträd i en annan gryta i ca 5-7 minuter tillsammans med salt. Fördela ut machésallad på ett stort uppläggningsfat och fördela ut bönor, blomkål, rostade potatishalvor, tärnat äpple och solrosfrön. Salta och peppra och ringla över lite fin extra virgin olivolja.
madeleine1
 Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök
 
 /Madeleine Landley i FoodMonitor 30.08.2012