Livsmedelsverket:
svenskarna äter fel
För mycket socker och för mycket av fel sorts fett, och samtidigt för lite frukt och grönt – svenskarnas matvanor oroar. Det konstaterar Livsmedelsverket efter sin nya nationella matvaneundersökning bland vuxna i Sverige.
– För mycket socker, salt och mättat fett och för lite frukt och grönt, fisk och fullkorn är matvanor som vi vet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancerformer. Därför är resultaten oroväckande, säger Anna Karin Lindroos, chef för livsmedelsdataenheten.
Livsmedelsverket undersökte matvanorna hos 1 800 personer i åldrar mellan 18-80 år från hela landet. Sämst matvanor har enligt myndigheten unga kvinnor.
– Vi ser att unga kvinnor faktiskt inte får i sig tillräckligt av D-vitamin, järn och folat med den mat de äter. Det är inte bra eftersom många av de här unga kvinnorna ska bli mammor och då behöver bra näringsstatus, säger Anna Karin Lindroos.
Enligt Livsmedelsverket är det oroande att problemen med övervikt och fetma fortsätter att öka. Det finns fler överviktiga eller feta män i Sverige än normalviktiga.
– Att fler blir överviktiga och feta, trots att matvanorna delvis blir bättre, beror på att man äter för mycket och rör sig för lite. Även om man äter bra mat kan det bli för mycket, säger Anna Karin Lindroos.
/FoodMonitor