nyakerspepparkakorIMG 5022
Nyåkers Pepparkakor anmälda
för brott mot Arbetstidslagen
28 timmar i sträck. Så länge arbetade nyligen en anställd hos AB Nyåkers Pepparkakor i Nyåker. Facket rasar. Efter en längre tid med problem har man nu anmält bolaget till Arbetsmiljöverket för brott mot Arbetstidslagen
– Det har hänt ganska mycket på sistone. Nu valde jag att sätta ner foten. Vi måste sätta en gräns någonstans så att chefen förstår, säger Joakim Sandström, huvudskyddsombud för Livsmedelsarbetareförbundet vid AB Nyåkers Pepparkakor.
– Chefen vet exakt om hur arbetstidslagen är reglerad så jag vet inte om det är ren nonchalans.
Christoffer Öberg är vd i AB Nyåkers Pepparkakor. Enligt honom hör den anställde till familjen och därför är arbetstiden inte något problem.
– Jag följer alltid reglerna. Det har jag gjort klart med Livsmedelsarbetareförbundet, men den här killen omfattas inte av Las utan han tillhör mig direkt för att han är inom släkten.
Även andra anställda ska enligt facket ha arbetat övertid många timmar i sträck hos Nyåkers Pepparkakor. Christoffer Öberg berättar att anledningen till detta att bolaget är på gång att starta upp produktion i en ny fabrikslokal på cirka 9 000 kvadratmeter i Bjurholm.
Enligt Christoffer Öberg ska händelsen med den anställde som arbetade 28 timmar i sträck inte upprepas.
– Det är en engångsföreteelse att det har hänt. Det kommer inte att hända igen, säger han.
/FoodMonitor