White Guide för juniorer
Pär Bergkvist, chefredaktör för Magasin måltid, tycker att skolmaten förtjänar mer uppmärksamhet. Han kontaktade därför White Guide och lanserade en idé om White Guide junior. Tillsammans har de nu skapat en tävling där alla skolrestauranger i landet kan delta.
– Vi snyltar lite på deras renommé, säger Pär till Lantbruk.com.
I tävlingen uppmanas kommunerna att anmäla de bästa skolköken i sina områden. Totalt ska 250-300 skolor besökas och mat smakas av.
– Vi är sju-åtta stycken som kommer att åka runt och göra det, men det ska vara klart i december så det är bråda tider, säger Pär Bergkvist, till Lantbruk.com.
Pär Bergkvist anser att skolmaten ibland får orättvis kritik men tycker samtidigt att den kan förbättras.
– Det är inte så farligt som man kan tro men det kan bli mycket bättre. I de skolkök som är riktigt bra jobbar människor som har personligt engagemang och passion för maten, säger han.
Varje skolkök som besöks i tävlingen får poäng. Max är 100 poäng men maten är bara 15 av dessa. Andra bedömningspunkter är näring, säkerhet, maten, service, måltidsmiljö och pedagogiskt samarbete. Om svenska råvaror används eller inte betygssätts inte.
– Vi vill fokusera på passion och engagemang. Man får inte extra höga poäng om man har svenska råvaror men råvaror märks i smaken.
I januari presenteras de nominerade, som dock inte kan räkna med någon ekonomisk belöning i händelse av vinst.
– Det är en enorm ära och de kommer med i en guide som kommer att leva under ett år. Det är en lista som man vill vara med på och en rankning som är värd rätt mycket. Vi vill inte blanda in pengar, säger Pär Bergkvist till tidningen.
/FoodMonitor