LouiseJohansson
Hallå där: Louise Johansson
Förra året blev hon Sveriges första Mästerkock, och sedan dess är inget sig likt. Idag driver Louise Johansson egna aktiebolaget Taste by Louise, en välbesökt blogg med samma namn och anlitas flitigt som föreläsare, matkreatör, leverantör av recept till tidningar, gästkock på mässor och mycket annat. Kokboken Taste by Louise kom ut efter vinsten och nu är en spännande uppföljare på gång. FoodMonitor ställde några nyfikna frågor till Louise. Foto: Stefan Edeltoft
Louise, du jobbar sedan vinsten heltid med mat. Berätta, hur har livet förändrats?
– Förändringen är just att jag arbetar med min passion – att få laga mat på heltid! Det är helt fantastiskt att få arbeta med det jag brinner för, speciellt på ett sådant sätt som jag gör. Idag bedriver jag mitt egna företag Taste by Louise och har gått från att vara anställd på familjeföretaget till att faktiskt ha ett aktiebolag. Det är stort för mig.
– En förändring är också att folk känner igen mig på stan, vilket jag tycker är jätteroligt.
Förstapriset var att ge ut en kokbok. Hur har ”Taste by Louise” mottagits?
– Väldigt positivt tycker jag. Jag får ofta mail där någon berättar att de lagat något av mina recept och att det smakat gott och blivit lyckat. Det är underbart! Min tanke med mina recept är att jag vill att alla ska kunna laga min mat. Det får inte vara för krångligt, innehålla för många ingredienser eller ta för lång tid. Så när jag har skapat recepten till boken har jag försökt lägga en extra tanke på detta, vilket många uppskattar.
Hur ser en vanlig, hektisk dag ut nuförtiden?
– En vanlig dag numera ser aldrig ut som någon annan. Det är det som jag gillar - att arbeta på ett varierat sätt. Vissa dagar åker jag upp till Stockholm för olika sorters uppdrag som till exempel att hålla föredrag, medverka på mässor eller vara gästkock på olika event. Ibland kan det vara att laga mat och styla bilder, vilket jag tycker är något bland absolut roligaste i mitt jobb. Det är inom det området som min konstnärliga talang kommer fram och jag får ut min kreativitet. Sådana typer av jobb utför jag för olika företag, t.ex. Arla, mattidningar eller för min egen blogg Taste by Louise. Så ibland kan det bli lite knattrande framför datorn med att skriva recept eller blogga om mat, vad som händer och mycket som relaterar kring mat.
Har du fortfarande kontakt med några av dina medtävlande eller juryn från tävlingen?
– Absolut det har jag, programmet medförde att jag har fått nya vänner för livet. Jag har lite kontakt emellanåt med Leif och Markus, de är väldigt trevliga och hjälpsamma.
Ryktet säger att du har något nytt och spännande på gång i form av ny bok. Något du kan avslöja något om?
– Det stämmer, jag håller på med en ny kokbok! En kokbok som kommer att bli helt underbar och jättehärlig. Den lanseras hösten 2013 och jag längtar redan tills jag ser den på kokbokshyllan.
/MATS HOLMSTRÖM