Företag som sålt fläskkött
som oxfilé åtalsanmäls
Livsmedelsverket meddelar idag att man åtalsanmäler företagen Heat AB, Barter Invest AB och CKA charkförmedling AB för att ”i stor omfattning ha sålt kött med beteckningen oxfilé som vid kontroll visat sig vara fläskkött.” Företagen har enligt myndigheten ”struntat i att informera kontrollmyndigheterna om att de vid flera tillfällen under nästan två års tid tagit emot reklamationer av kött på grund av dålig kvalitet.”
– Företagen visar stor nonchalans mot konsumenterna och livsmedelslagstiftningen. Deras agerande skadar förtroendet för maten. Alla ska kunna lita på att maten är säker och få korrekt information om vad maten innehåller, säger Jan Sjögren, chef för kontrollstödsenheten vid Livsmedelsverket.
– Företagen har alltså under lång tid sålt kött trots att de haft indikationer på att det kan vara felaktigt. Det är helt oacceptabelt och ett brott mot livsmedelslagstiftningen.
Vid de kontroller som Livsmedelsverket gjort har det dessutom visat sig att köttet innehållit tillsatser och färgämnen som inte deklarerats och som dessutom inte får användas i nöt- eller fläskkött.
Livsmedelsverket har skickat åtalsanmälan till åklagarkammaren i Helsingborg.
/FoodMonitor
Läs mer (externa länkar, Livsmedelsverket):
Analyserad oxfilé är fläskkött pressmeddelande 18 oktober 2012
Färgämne hittat i falsk oxfilé pressmeddelande 19 oktober 2012
Färgämnescocktail i falsk oxfilé pressmeddelande 26 oktober 2012