ungabagare
Unga bagare vann EM
Det går onekligen bra för Sverige i matvärlden. Under sista dagen av EM Unga Bagare i franska Rouen, tog Susanna Söderman (foto höger) och Linn Danielsson (foto vänster) hem första, respektive tredjeplatsen idag. Tillsammans tog de därmed hem guldmedaljen för Sverige. ”Idag lyckades vi med allt”, kommenterar Susanna Söderman.
Tillsammans med de övriga deltagarna i juniorlaget, Didrik Persson och Patrik Sundin, har förberedelserna och hårdträningen pågått sedan maj i år. De främsta konkurrenterna visade sig vara värdlandet Frankrike och Danmark.
– Det här är helt fantastiskt och vi kan inte vara lyckligare. Vi var så laddade och satsade starkt på vinst. Vi har länge tränat väldigt hårt och lagt mycket arbete på att finjustera våra tekniker. Det är många moment som ska utföras under kort tid och då gäller det att detaljerna sitter. Idag lyckades vi med allt, säger vinnaren Susanna Söderman i samband med ett pressmeddelande från branschorganisationen Sveriges Bagare & Konditorer, som driver Svenska Bagarlandslaget.
– Årets svenska tävlande imponerade stort, och är väl värda guldmedaljen. Susanna och Elin, vår nästa generations svenska elitbagare håller verkligen internationell klass och visar i sitt arbete upp stoltheten för hantverket och kunskapen bakom, säger Martin Lundell, VD i organisationen.
Totalt vann Sverige 5 av 8 kategorier. För många av bageribranschens talanger är ett deltagande i EM Unga Bagare, en språngbräda till en karriär inom yrket. Flera som deltagit tidigare år är i dag framgångsrika entreprenörer med eget bageri, konstaterar Sveriges Bagare & Konditorer.
Fakta EM Unga Bagare: Fem moment utfördes under tävlingen: matbröd, vetebröd, franskbröd, wienerbröd och skådebröd. Allt ska bakas inom fem timmar och sedan dukas upp inför juryns bedömning. Juryn bedömer de tävlande individuellt och per landslag, där två bagare ingår i varje lag. Juryn utgår bland annat utifrån de tävlandes sätt att arbeta, hålla ordning och planera. Men de bedömningsgrunder som väger tyngst är jämnhet, smak, färg och vikt på bakverken.
/FoodMonitor