Mack11Sarah vann Mack-SM
Den årlig mässan Mitt Kök i Stockholm rivstartade i dag med finalen i Mack-SM, i vanlig ordning i regi av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Det gällde i år att göra Sveriges mest välsmakande, trendiga och näringsrika lunchmacka, som ska vara lätt att ta med sig och äta på språng. Sarah Wennström (foto) från Gällivare rodde i hård konkurrens hem segern med mackan ”Rendröm”, som juryn kallade en norrlandshälsning.
Bilder: Madeleine Landley
I och med segern i Mack-SM vann Sarah också ett stipendium på 10 000 kronor att användas i branschrelaterat utbildningssyfte. På andra plats kom Pia Frederiksen från Östersund och på tredje Malin Larsson från Sandviken.
Sarahs ”Rendröm” består av ett vitt surdegsbröd med philadelphiaost smaksatt med wasabi, röd mangold, rökt och gravat renkött, marmelad med äpple, ingefära och vanilj samt ärtskott och inlagda morötter.
Mack2Sammanlagt tävlade åtta bagare och konditorer i finalen på mässan. Geografiskt täcker dessa alla delar av Sverige. Inför en namnkunnig expertjury fick de färdigställa 20 mackor var på 45 minuter. Att man ska kunna äta mackan på språng var en viktig detalj i juryns bedömning, såsom smak och utseende, nytänkande, tillvägagångssätt och effektivitet.
”Med lokal anknytning, rätt nyttigt och väl genomtänkt koncept är den här mackan helt rätt i tiden. Med sina rena smaker är den här norrlandshälsningen en ”Rendröm”, löd juryns motivering. 
Mack3– Bröd är fantastiskt, något som Sarah visat bevis på här idag. Genom Mack-SM hoppas vi belysa lunchmackan som det kompletta lunchalternativ den faktiskt är. Att ta fram en macka som är både god, nyttig och mättande samtidigt som den är lätt att ta med sig är ett riktigt konsthantverk, kommenterade Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer.
– Det här känns fantastiskt kul. Jag är ärad men lite chockad att just min macka har utsetts till Sveriges godaste, det var ett så starkt startfält. Nu ser jag fram emot ett spännande år, jublade Sarah Wennström, som är 22 år och konditor och kallskänka på Bageri Baktanke i Gällivare.
/Mats Holmström

t20