saltkvarn3olivoljorNya ekologiska olivoljor
från Saltå Kvarn
Saltå Kvarn lanserar en serie av tre nya ekologiska olivoljor från Italien och Portugal, med olika smak, karaktär och prisklass. Skillnaderna mellan oljorna beror bland annat på vilka olivsorter som används, var de odlas och hur tidigt de skördas (foto: Saltå Kvarn).
 
Saltå Olivolja Classico är en klassisk olivolja med stort användningsområde. Den pressas av fem olivsorter (Grossa di Cassano, Tondino, Leccino, Carolea, Frantoio) ekologiskt odlade i trakterna av Monte Pollino i södra Italien. Karaktären är mild, nötig och örtig och passar både att steka i och att använda i sallader, till pasta, soppor, grönsaker, tapas med mera. 
  
Saltå Olivolja Riserva är en fruktig olivolja med lite fylligare smak och med en mjuk pepprighet. Oljan är gjord av samma olivsorter som Classico ovan, men innehåller mer av tidigt skördade oliver, vilket ger mer utpräglad doft och smak. Riserva passar bland annat bra till sallader, såser, kött och fisk och på bröd.
 
Saltå Olivolja Intense är en mer exklusiv, biodynamisk olivolja från sydöstra Portugal. Sin karaktär får oljan från tidigt skördade gröna oliver av sorterna Galega Vulgar och Cordovil de Serpa. Oljan är mer pikant och fruktig till smaken och har en balanserad eftersmak med hetta. Den passar till all mat som ska ges en kryddig touch, bland annat grillat kött, pasta och sallader och inte minst på bröd med lite flingsalt.
 
Alla tre oljorna är så kallade extra jungfruolivoljor. Det betyder att oljan tagits fram enbart genom mekanisk kallpressning av oliverna (utan användning av kemikalier för att utvinna oljan). ”Extra” står för att oljan kommer från den första pressningen. Genom den naturliga framställningen utan tillsatser har en extra jungfruolivolja sin naturliga smakkaraktär från olivsorter och växtplats.
  
/pressmeddelande Saltå Kvarn

 

 
FoodMonitor-Fakta (källa Salå Kvarn):
Det finns cirka 600 olika olivtyper. Ett olivträd ger 15-35 kilo oliver per år, och 6 kilo oliver ger cirka 1 liter olja.
Olivoljans smak påverkas av många faktorer:
• Växtplats • olivsort
• kultivering av träden och jorden
• klimat
• olivernas mognadsgrad vid skörd
• skördemetod
• tidpunkt och tidslängd mellan skörd och framställning av oljan
• metod för att utvinna oljan
• hygien
• tidslängd och temperatur vid krossning och malning.

 

/FoodMonitor