madeleinerecept30nov
Landleys Frestelser: Getostspäckade köttfärsbiffar med rödbetssmör och spenat- och jordärtskockgratäng
Madeleine Landley: Utanför yr snön – precis lagom till första advent och december. Det känns otroligt mysigt. Så fort vi kommer in i december börjar det automatiskt klia i mina fingrar. Julmat får man förstås sin beskärda del av på julafton samt vid diverse julbord, men att börja lite lätt med julinspirerad mat innan, tycker åtminstone jag är kul.
Vad menar jag då med julinspirerad? Ja, det kan både vara rätter med typiska julsmaker så som ingefära, apelsin eller saffran. Eller inslag av exempelvis grönkål, dadlar och rödbetor. Bara fantasin sätter gränser – och förstås vad man själv tycker är typsikt juligt.
I Landleys kök finns massor av recept att bjuda på både innan jul, till julafton – och förstås, till glöggbjudningarna. Här hos FoodMonitor får ni under tiden en mjukstart bestående av saftiga köttfärsbiffar späckade med getost – toppad med en klick rödbetssmör. Kanongott!
Getostspäckade köttfärsbiffar med rödbetssmör och spenat- och jordärtskockgratäng 
För: 4 personer
Rödbetssmör:
3 små rödbetor
75g margarin
1/2 vitlöksklyfta
salt
Gratäng:
10 st jordärtskockor
1 palsternacka
2 ägg
1 dl creme fraiche
1 dl fryst bladspenat
1 msk flytande smör
2 msk ströbröd
Köttfärsbiffar:
500g köttfärs
1 ägg
1/2 röd lök
150g getost
1 vitlöksklyfta
2 brödskivor (gärna surdegsbröd)
1 msk sweet chilisås
salt, peppar, oregano
1. Skala och hacka rödbetorna till mindre bitar och koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet från rödbetorna och häll ner dem i en bunke tillsammans med margarin. Mixa till en slät smet och häll sedan över i en form klädd med bakplåtspapper. Ställ in i frysen ca 30 minuter så att smöret får stelna.
2. Skala palsternacka och jordärtskocka och skiva till tunna skivor. Rör ihop ägg och creme fraiche med getost, spenat och kryddor. Vänd ner rotsakerna och rör ihop. Smöra och bröa en ugnsfast form och häll ner röran. Grädda i 225° i ca 30 minuter.
3. Skala getosten med en osthyvel. Klyfta röd lök tunnt och rör ihop med pressad vitlök och resten av ingredienserna till biffarna. Forma till tjockare biffar och stek dem gyllenbruna.
 
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 30.11.2012