I prestigefyllda Kock-VM, matlagningstävlingen Bocuse d’Or i slutet av januari nästa år i Lyon, är Adam Dahlberg (foto) Sveriges representant. Efter en silvermedalj i EM, Bocuse d’Or Europe i juni i år är målet tydligt utsatt. ”Jag kan inte annat än sikta på guld i Lyon. Jag vet att jag har det i mig”, konstaterar Adam.
Adam Dahlberg ska på fem timmar och 35 minuter tillaga det godaste världen har smakat i en kött- respektive fiskrätt. Huvudråvarorna för kött är oxfilé, oxsvans, oxkind och högrev, med vilka Adam ska skapa en rätt med tre garnityrer och sås. Fiskrättens huvudråvaror, som meddelades så sent som i november, är piggvar och hummer. Han har sedan augusti tränat dagligen på att tillaga rätterna. Den 30 januari klockan 18:00 vet vi hur det har gått.
Konkurrensen blir allt hårdare i VM med tävlingsländer som USA och Japan som tränar på heltid året om, men Adam Dahlberg är säker på sin sak:
– Råvarorna passar mig perfekt och med dem ska jag skapa det godaste världen har smakat. Det här är min chans, och jag tänker ta den, säger han.
– Adams egenskaper är perfekta för den här tävlingen. Han låter sig inte distraheras, vilket tillsammans med många träningstimmar, stort fokus och mycket mod i köket kan ge honom guld i Lyon, berättar coach Peter Jelksäter.
Nespresso utökar sin Coffee+-serie med Active – en dubbel espresso med smak av vanilj, mandel och kex. Kaffet är berikat med vitamin B6, vilket enligt bolaget kan bidra till att minska trötthet och utmattning. En kopp ger 31 procent av dagligt referensintag av vitamin B6.