FSA: sannolikt att kriminella saboterat Findus produkter
Enligt det brittiska livsmedelsverket FSA är det med stor sannolikhet kriminella som bär ansvaret för att Findus produkter innehåller mellan 60 och 100 procent hästkött. Dessutom kommer nu uppgifter om att hästarna som använts kommer från Rumänien.
"De fall av grov kontaminering som vi sett indikerar att det högst sannolikt är frågan om en kriminell verksamhet", säger Catherine Brown, FSA: s verkställande direktör, till BBC.
Beviset för det menar FSA är den höga halten av hästkött i hamburgare och lasagne som upptäckts i dagligvaruhandeln.
Findus har berättat för FoodMonitor att det är ett slakteri i Frankrike som levererat köttet till Comigel i Luxemburg som tillverkat de drabbade produkterna.
Men den uppgiften kan ifrågasättas. Enligt nyhetsbyrån AFP är det istället Comigels franska underleverantör Spanghero som köpt in köttet från ett slakteri i Rumänien. Och hästarna som slaktats ska enligt uppgift vara rumänska. 
FoodMonitor har också fått bekräftat från flera källor inom Findus att deras produkter började kontamineras redan i augusti förra året. Men Findus vet egentligen inte hur länge det hela har pågått. Comigel har levererat lasagne till Findus i mer än två år.
Totalt har Findus enbart i Storbritannien återkallat 180 000 förpackningar Lasagne. Det är ännu oklart hur som volym som återkallats i Sverige.
Enligt Findus UK så har analyser visat att 11 av bolagets 18 färdigmatprodukter med nötkött i själva verket innehöll mellan 60 och 100 procent hästkött.
Men inte nog med att Findus produkter innehåller hästkött. Det har också påvisats att hästköttet kan innehålla fenylbutazon som är ett anti-inflammatoriskt läkemedel som används till hästar.
Fenylbutazon är så giftigt att det är totalförbjudet inom EU att använda det i djur som ska gå till slakt. Fenylbutazon kan hämma bildningen av bland annat vita och röda blodkroppar och ge upphov till svåra blodsjukdomar.
Både FSA och flera livsmedelsföretag i Sverige och England har gått ut med informationen att den halt av fenylbutazon som påträffats köttprodukter i dagligvaruhandeln i samband med hästköttskandalen inte utgör någon fara för människors hälsa.
Samtidigt uppmanar nu FSA alla konsumenter som köpt drabbade produkter att lämna tillbaka dessa till butikskedjorna.
HÅKAN FRISELL