madeleinerecept1mars1
Landleys Frestelser:
Hel ugnskyckling med cognacssås och palsternacksstomp
Madeleine Landley: Minns ni jingeln ”Kyckling på fredag”? Jag tycker att det låter som ett bra alternativ och bjuder därför, helgen till ära, på hel ugnskyckling.
De gånger jag köper hel kyckling är det just i helt skick den tillagas. Kyckling i ugn är något min mamma lärt mig laga, och detta recept bygger faktiskt på hennes ursprungsrätt som görs med gräddsås och kokt potatis.
Eftersom det är helg tycker jag att vi festar till det och slår till på ett mer smakrikt palsternacksstomp samt en gräddig sås spetsad med cognac. Hur gott som helst och en riktigt bra start på helgen.
Hel ugnskyckling med cognacssås och palsternacksstomp
För: 4 personer
Temperatur: 225°
madeleinerecept1mars21 hel kyckling (ca 1-1,2kg)
50g margarin
3 vitlöksklyftor
salt, peppar, persillade
Gräddig cognacssås:
1/2 kycklingbuljongtärning
3 dl vispgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk soja
2 dl cognac
1 msk rödvinbärsgelé
1 msk majsmöl
salt, peppar
Palsternacksstomp:
500g palsternacka
4 stora potatisar
1 dl grädde
salt, peppar
10 cm purjolök
1 paket bacon
3 morötter
1 rött äpple
45g machésallad
1. Skölj ur kycklingen inuti. Dela kycklingen på mitten genom att skära upp magpartiet. Klicka i en stor klick smör i en ugnsfast form och låt det smälta i ugnen. Hacka vitlöken. Tag ut formen och lägg ner kycklingen med skinnsidan nedåt, krydda insidan och strössla ut den hackade vitlöken. Vänd kycklingen och upprepa samma procedur på ovansidan. Klicka ut smör ovanpå kycklingen och ställ in i ca 30 minuter i 225°.
2. Tag ut, ös kycklingen med det smälta smöret ett par gånger och ställ in i ytterligare 10-20 minuter. Kontrollera temperaturen på kycklingen. När köttet är runt 75° och bitarna intill benet är runt 85° är den klar. Täck med folie och ställ tillbaka på eftervärme under tiden.
3. Skala och hacka palsternacka och potatis till mindre bitar. Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka rotsakerna till de mjuknat. Slå av vattnet och mosa rotsakerna med en potatismosare. Rör i grädde och salta och peppra. Ställ tillbaka på plattan så att den håller värmen.
4. Häll av avkoket från kycklingen i en kastrull. Smula ner buljong och häll ner grädde, vinäger, soja, hälften av cognacen och gelé. Låt allt puttra ihop och vispa sedan ner majsmjölet. Smaka av med kryddor. Ställ såsen åt sidan och häll i sista cognacen precis innan servering.
5. Finstrimla purjolök och bacon. Skär moroten till tunna stavar och tärna äpplet. Fräs upp baconet i en stekpanna och fyll på vartefter med resten av grönsakerna och äpplet. Fräs allt till baconet är klart. Servera med machésalladen och rödvinbärsgelé.
Madeleine1

Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök


/Madeleine Landley i FoodMonitor 01.03.2013