madeleinerecept22mars1
Landleys Frestelser: Gulbets- och jordärtkockssoppa med rökt lax och purjo
Madeleine Landley: Kylan har ett ihållande grepp om vårt avlånga land och många börjar känna sig snuvade på konfekten. Men misströsta inte, precis som alltid kan snö helt oanmält dyka upp ända in i maj – och visst kommer det att bli vår.
Trots kylan utanför finns det mycket trevlig att göra inne – våren bjuder trots allt på trevliga aktivitetet och händelser att fira. Först och främst har vi våffeldagen på måndag. Varför inte lyxa till med en mättande matvåffla eller en frasig och söt till efterrätt? I Landleys kök är det uppladdat med olika varianterna – från klassikern med grädde och sylt, till våfflor fyllda med lakrits eller banan. Använd gärna den nya, kraftfulla sökrutan, så ska du får se på grejer.
Nästa vecka är det dessutom påsk. Dags att samla vännerna, äta ägg och njuta av att det snart blir ljusare – vilket tar mig till den sista punkten. Vi går över till sommartid. Så ni ser, våren bjuder inte bara på kyla, utan även trevliga matupplevelser. Passa på att laga en riktigt påskig och vårig soppa att förgylla tillvaron med. Gul, krämig och fylld med goda rotsaker.
Gulbets- och jordärtkockssoppa med rökt lax och purjo
För: 4 personer
madeleinerecept22mars2Soppa:
600g jordärtskocka
200g gulbetor
1 liter vatten
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl creme fraiche (34%)
1 msk färsk oregano
Topping:
1 dl solrosfrön
15 cm purjolök
120g rökt lax
salt, peppar
1. Skala jordärtskockor och gulbetor. Dela till mindre bitar och koka i saltat vatten till de är mjuka (ca 15-20 minuter).
2. Häll av kok-vattnet i en kanna. Blanda ner pressad vitlök, vinäger och creme fraiche med rotsakerna. Smula ner oregano och kör allt till en slät soppa med en mixerstav. Späd med lite av kokvattnet i taget till du har fått lagom konsistens på soppan. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och smaka av med salt och peppar.
3. Hetta upp en stekpanna med en skvätt olja. Mal lite salt i en mortel till ett fint pulver. Ha ner solrosfröna i pannan och strössla saltpulvret över. Rör om med en stekspade så att det inte bränns. När de börjar knäppa är de klara. Låt svalna.
4. Strimla purjolöken och fräs den snabbt i en panna med lite smör. Strimla upp laxen och blanda ihop med purjon. Häll upp soppan i skålar och toppa med lax, purjo och rostade solrosfrön samt en liten kvist med oregano.
 
Madeleine1

Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 22.03.2013