KCF: DNA-analyser av kött blir rutin
Svallvågorna efter hästköttskandalen känns fortfarande inom den svenska köttindustrin. Men det finns positiva lärdomar. DNA-analyser har visat sig vara ett effektivt sätt att motverka köttfusket.
– Jag är övertygad om att det kommer bli rutin att göra en artbestämning av sin råvara med DNA-analyser, säger Åke Rutegård, vd i branschorganisationen Kött och charkföretagen.
– Inte bara kanske på hästkött utan även för att kolla så att det inte finns griskött inblandat i rena nötköttsprodukter, vilket skulle kunna vara väldigt obehagligt för en muslim.
Åke Rutegård tycker livsmedelskandalerna den senaste tiden visat på en stor övertro bland de svenska livsmedelsföretagen på leverantörernas löften.
– Ja, visst har de varit naiva de här stora svenska företagen som har utnyttjat leverantörer både i Sverige och utomlands där det visat sig vara långa leverantörskedjor, säger han.
– Det finns en övertro på det här med tjusiga dokument och tredjepartscertifieringar. Om prislappen är extremt låg så finns det skäl till misstankar. Det finns en anledning till varför den är så låg.
Trots att hästköttskandalen fått stort utrymme i media så märker inte Kött och charkföretagen någon större försäljningsminskning bland sina medlemmar.
– Jag har inga rapporter om dramatiska försäljningsminskningar. Det här är som så ofta en väldigt intensiv mediedebatt som inte får så stora avtryck i verkligheten som många tror, säger Åke Rutegård.
HÅKAN FRISELL