madelienerecept4april1
Landleys Frestelser:
Laxsida med basilikaolja, puylinssallad och limecreme
Madeleine Landley: Häromdagen var jag och handlade rekvisita inför en matfotografering. Ett av mina favoritställen att besöka är en second handbutik i Stockholm där man kan hitta i sort sett allt man letar efter – det är lite som julafton för en småunge. Jag samarbetar med flera butiker där jag får låna porslin och bestick, men det som är roligast är att leta efter de här unika små detaljerna som lyfter och ger karaktär åt bilden.
Generationen som växer upp nu kommer troligtvis inte att ha något arvegods att lämna till sina barn eftersom traditioner förändras och man oftast köper rostfria bestick som ska fylla sitt syfte – inte vara en investering, hålla över flera generationer och vara vackra. Det gör att jag uppskattar dessa gamlingar lite extra.
Vad är en matstylist?
madeleinerecept4april2När jag stod där och rotade bland besticken började jag prata med en kille ur personalen. Jag kunde se hur han sneglade lite extra på det jag höll i, vilket i det här fallet var gamla ärgade knivar och gafflar – helt ur olika serier. Jag förklarade att jag arbetar som fotograf och matstylist och letade udda prylar till fotograferingar. Han blev genast nyfiken och ville veta vad en sån här ”matstylist” gjorde.
För oss som jobbar med mat är det inget konstigt att ha en stylist som arrangerar bilden som ska tas. Men, konsumenter däremot, kanske inte alltid tänker på att en känsla förmedlas med bilden och att någon har pillrat med detaljer runt om. För det mesta ser miljön inte alls ut som man tror – det där silande, romantiska ljuset kanske är en studioblixt, och bitarna med lök råkade helt enkelt inte lägga sig så där av en slump...
Ökat intresse kring mat och dryck
När man berättar vad man gör är standardkommentaren ”jag visste inte att en sån titel fanns”, men visst finns den – och har funnits hela tiden. Den som arbetar kring kameran kallats fotoassistent – eller kort och gott ”stylist”, men att titeln matstylist uppmärksammats mycket på sistone kan vi tacka det ökande intresset kring mat och dryck för.
Idag är intresset för mat och matlagning enormt – framförallt för vår svenska mat. Folk är mer medvetna och vill göra aktiva val – både kring vad de får i sig och var det kommer ifrån. Närodlat och närproducerat står högt på listan, medan rustik hemlagad mat syns mer och mer som en reaktion till halvfabrikaten. Det är både kul och intressant att jobba med något som är så gott, spännade och föränderligt. Mat är inte bara livsviktigt – det är livet.
Rosa lax och rosa vin
Inför helgen bjuder jag här på en riktig goding med linser, lax och rökiga smaker. Nu när våren verkar vara på gång på riktigt bör man nästa våga sig ut och köra laxen i ett halster på grillen. Självklart kan man också steka den i grillpanna. I glaset till denna rätt hade vi ett Toscanskt rosévin gjort på Sangiovesedruvan – det rekommenderas.
Laxsida med basilikaolja, puylinssallad och limecreme
För: 4 personer
madeleinerecept4april4Linssallad:
3 dl puylinser
100g mandel
100g lufttorkad skinka
150g haricots verts
2 röda äpplen
Limecreme:
1 lime (skal från hela, saft från 1/4)
2 dl creme fraiche
1 tsk balsamico creme
salt, peppar
Basilikaolja:
1 dl extra virgin olivolja
1/2 kruka basilika
salt
Laxsida:
900g laxsida
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
1. Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka linserna på lägsta temperaturen i ca 30 minuter. Slå av vattnet och ha ner linserna i en skål. Rosta mandlar och tärnad skinka i en torr panna. Halvera haricots vertsen och koka i saltat vatten ca 5 minuter. Kärna ur och tärna äpplena. Blanda ihop linser, mandlar, skinka, bönor och äpple.
2. Zesta skalet från en lime och pressa ca 1 tsk limesaft. Rör ihop med creme fraiche, balsamico och kryddor. Ställ svalt.
3. Kör blad från en halv kruka basilika tillsammans med olivolja och lite salt.
4. Klappa in salt, peppar och pressad vitlök på ovansidan av laxen. Grilla laxen med skinnsidan nedåt. Servera med linssallad, limecreme och basilikaolja.
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök
/Madeleine Landley i FoodMonitor 05.04.2013
madeleinerecept4april3