madeleinerecept19april1
Landleys Frestelser:
Spaghetti- och bolognesepaj
Madeleine Landley: Är det inte lustigt vad tiden går fort när man har kul? Tänker man tillbaka var det inte alls länge sen man frös om näsan och hade ångest över att det var flera månader kvar till våren – nu är vi istället mitt uppe i den. Fåglar kvittrar och vårblommor har börjat poppa upp ur rabatterna. Är man inte uppmärksam kan man råka missa det hela.
Så här till våren brukar jag passa på att bjuda in vännerna på buffé – gärna vid flera tillfällen och med olika teman. Våren har en tendens att få folk att vakna till liv och vilja aktivera sig. Då är det ett ypperligt tillfälle att ställa till med fest.
Förutom matiga sallader och diverse spett är paj en perfekt bufférätt. Det går lätt att laga och man kan fylla skalet med i stort sett vad som helst. Dessutom blir den ännu godare dagen efter. Bästa pajtipset är alltså att laga den dagen innan så den får stå till sig och smakerna kommer till sin absoluta rätt.
Jag lagar gärna paj med sconesdeg istället för gammal hederlig smördeg. Då får man ett smakrikare skal med en aning tuggigare konsistens. Vill du prova något annorlunda? Testa då denna goda paj. Självklart sitter den lika fint som en middag för fyra, lagom till helgen.
Spaghetti- och och bolognesepaj
Mängd: 1 paj
madeleinerecept19april2Sconesbotten:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
25 gram smör
0,75 dl mjölk
Fyllning:
50g spaghetti
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
400g köttfärs
1 tsk sambal oelek
1 liten burk hela champinjoner
2 msk kapris
1 burk krossade tomater
2 dl riven ost
salt, peppar, timjan, oregano
Stanning:
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
1. Rör ihop vetemjöl med bakpulver och salt i en bunke. Arbeta in smör samt mjölk och kavla sedan ut degen till en stor rundel. Forma ut degrundeln över en pajform med hög kant – degen får gärna hänga lite över kanten. Klipp bakplåtspapper till en rundel och lägg i botten. Häll ut torkade ärtor ovanpå bakplåtspappret och förgrädda i 5 minuter i 200° i ugn. Tag ut och häll av ärtorna och ta loss bakplåtspappret.
2. Koka spagettin i saltat vatten. Dra av en minut eller två på pastans koktid. Skölj pastan i kallt vatten och klipp den sedan till kortare bitar.
3. Hetta upp en panna med smör och ha ner hackad gul lök och vitlök. När löken blivit glansig, ha ner köttfärs, sambal oelek, champinjoner och kapris. När köttfärsen är genomstekt, slå på krossade tomater och ha ner den klippta pastan. Krydda och låt det puttra ihop under ett par minuter.
4. Vispa ihop ungredienserna till stanningen. Täck botten av pajskalet med riven ost. Häll i fyllningen och slå sedan på stannigen. Avsluta med ett lager riven ost ovanpå. Grädda i 225° i ca 20 minuter. Om kanten på skalet blir bränt kan det skäras bort.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 19.04.2013