madeleinerecept14juni1
Landleys Frestelser: Midsommarpaj
Madeleine Landley: Om en vecka är det midsommar. Har man inte börjat planera är det sannerligen dags nu. I år har våren varit något försenad, vilket gjorde att när sommaren väl kom igång har den varit så hektiskt att årets somrigaste högtid nästan har tagit mig på sängen. Midsommarpresenten till oss själva i år borde därför vara att stanna upp och verkligen njuta.
Så, vad är mina tankar kring midsommar? Ja, självklart ska det finnas sill, ägg och potatis. Stången och dansen kan jag gott vara utan, men å andra sidan har jag inga barn. Har man det tycker jag gott det är en trevlig tradition och ett bra sätt att dansa bort sill-koman.
I år ska det i alla fall hållas enkelt... det är åtminstone ursprungsplanen. Känner jag både min pappa och mig själv kommer det troligtvis börja klia i fingrarna på oss båda i sista sekunden vilket leder till att vi drar igång med storkoken dagen innan. Å andra sidan är det då det är som roligast – kaoset, idéerna, den gemensamma matlagningen där alla springer runt i köket, sippar vin och hjälps åt.
På tal om min pappa – missa inte hans spännande sommarsill med jordgubbar och lime som finns i Landleys Kök idag.
Oavsett hur man väljer att fira sin midsommar måste det så klart ätas. Med det här enkla pajreceptet får man något som passar vare sig om den serveras till sill-lunchen, buffén, knytiset eller som förrätt. Självklart innehåller den de smaker som är väl förknippade med vår svenska sommar. Hoppas ni alla får en riktigt härlig midsommarafton.
Midsommarpaj
1 paj
madeleinerecept14juni2Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
175g margarin
2 tsk ättikssprit
1,25 dl vatten
Fyllning:
2 kokta ägg
400g kokt potatis
1 kruka gräslök
125g ansjovisfiléer
3 dl riven ost
Stanning:
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
spad ifrån ansjovisen
salt, peppar
1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Smula ner smöret och ha sedan i ättikssprit och vatten. Knåda ihop till en slät deg och kavla ut till en rund platta. Lägg ut degplattan i en högre form med löstagbara kanter (springform) och nagga småhål med en gaffel i botten. Ställ in i 175° och förgrädda i 10 minuter. Låt svalna.
2. Koka ägg och potatis var för sig. Tärna dessa.
3. Skär gräslök och ansjovis till stora bitar. Riv osten och blanda ner alla ingredienser till fyllningen i pajskalet. Vispa ihop stanningen och slå den över. Grädda pajen i 225° i ca 20-30 minuter. Låt svalna.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 14.06.2013