larslofbergsLöfbergs köper
Food Brands Group
Kaffetillverkaren Löfbergs Lila i Karlstad meddelar att man har förvärvat engelska Food Brands Group. Affären är den största någonsin för Löfbergs Lila.
– En stor och strategiskt mycket viktig affär. Vi köper ett väletablerat företag med upparbetade distributionskanaler till de största butikerna och livsmedelskedjorna. Det ger oss goda möjligheter att vinna marknadsandelar inom ett segment som växer kraftigt i England, säger Lars Appelqvist (bilden), vd i Löfbergs Lila.
Enligt uppgift omsätter Food Brands Group drygt 90 miljoner kronor, och är störst i England när det gäller Fairtrade-märkt kaffe.
– Precis som Löfbergs har Food Brands Group lagt stort fokus på sitt hållbarhetsarbete. Vi delar värderingar när det gäller ansvaret för människor och miljö. Det gör att vi passar extra bra ihop, säger Lars Appelqvist.
Med affären ökar Löfbergs Lila ytterligare exporten av sitt kaffe. År 1993 började man exportera kaffe till Baltikum. Sedan dess har Löfbergs Lila förvärvat bolag i bland annat Danmark, Norge, Lettland och England.
– Idag är Löfbergs verksamma på tio olika marknader i Europa. För drygt fem år sedan sålde vi drygt tio procent av vårt kaffe utanför Sverige, idag är siffran knappt 40 procent, säger Lars Appelqvist.
HÅKAN FRISELL
Foto: Löfbergs Lila.