AMCB ProfilbildTydligare information
till sårbara konsumenter
Anna Maria Corazza Bildt: EU-parlamentet har nu antagit nya regler för märkning av och innehållet i barnmat. Det ska nu bli lättare att göra de rätta valen för föräldrar till småbarn och sårbara konsumenter.
Våra affärer är fulla av livsmedelsprodukter som marknadsförs för speciella behov. Det kan vara mat för spädbarn eller för vuxna som vill öka eller minska i vikt. Konsumenter förtjänar valfrihet, men de förtjänar också tydlig information om vad de köper.
Jag är glad att vi lyckats få till så tydliga nya gemensamma EU regler. Det ska i fortsättningen vara lätt för småbarnsföräldrar, intoleranta och alla som har särskilda kostbehov att göra ett fritt och informerat val. Samtidigt kommer den nya märkningen och en lista med tillåtna ingredienser att vara gemensam för hela EU vilket också underlättar för livsmedelsföretagen.
En fördel med den nya lagstiftningen är att den är enklare och tydligare. Det är viktigt eftersom maten som omfattas av reglerna har en stor påverkan på hälsan. Vi har rensat upp i den gamla lagstiftningen och lyckats att även med mindre text skapa ett bättre skydd för dem som verkligen behöver det.
Läs hela Anna Marias nya krönika här