madeleinerecept28jun1
Landleys Frestelser: Vedgrillad örtflinta med majspuré och fransk potatissallad
Madeleine Landley: Jag vill slå ett slag för flintasteken – denna stackars köttbit som får stå ut med både spott och spe alldeles för länge. Säger man flintastek rynkas det på näsor och samtalet styrs snabbt om till filé. Ja, vi stackars Svenssons hemma i stugorna som handlar boxvin och grillar filé vet i många fall inte bättre. Dessutom låter vi oss ofta påverkas av vad andra säger – både på gott och ont.
Men frågan är om du testat en riktigt kärleksfullt grillad flinta som har legat precis lagom länge på grillen?
När det kommer till den här typen av kött har många en bild i huvudet som involverar en engångsgrill samt en svedd och torr flintastek. Tack vare att flintasteken ligger lägre i pris och är förmarinerad hamnar den ofta i varukorgen tillsammans med en potatissallad så fort det ska impulsgrillas i parken – det är enkelt. Dessutom är det mycket kött och man tröstar sig med att svålen ska tillföra saftighet. Ja, i en engångsgrill går inget att räddas, så nu tycker jag vi kastar dessa och satsar på en uppdaterad och härlig sommarvariant med hemmagjord, fransk potatissallad.
Jag gillar att grilla med ved och tycker absolut det bör testas. Det krävs lite större insats än att grilla med kol eller briketter då det måste underhållas och inte ger en lika lång glöd. Dock får man en riktigt god röksmak och bra hetta – det är helt enkelt värt det.
Behåll svålen på köttet och snitta den så att köttbiten håller sig platt. Fördela ut veden i kanterna av grillen och låt köttet grillas lite långsammare. Använd gärna en stektermometer för kontrollera att köttet inte överlagas. Runt 63-65 grader har du en färdig köttbit, tänk också på att temperaturen stiger ytterligare några grader efter grillning. Vill du trots allt inte grilla flinta går detta recept bra att applicera på vilket kött man vill – till och med en filé.
Vedgrillad örtflinta med majspuré och fransk potatissallad
För: 4 personer
madeleinerecept28jun2Fransk Potatissallad:
700g småpotatis
45g rucola
1 knippe rädisor
1 salladslök/knipplök
10 bitar soltorkade tomater
1/2 dl kapris
2 msk skånsk senap
1 dl extra virgin olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
2 msk majonäs
salt, peppar
Majspuré:
1 liten burk majs
2 dl creme fraiche
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt
Övrigt:
1,2 kg örtmarinerad flintastek
hickorysås
bearnaisesås
1. Gnugga potatisen och koka dem hela i saltat vatten till de mjuknat. Slå av vattnet och häll på kallt vatten så att tillagningen avstannar. Dela potatisen till mindre bitar och ha ner i en skål.
2. Skölj rucola och rädisblad. Strimla rädisor, salladslök och soltorkade tomater. Ha ner i en skål tillsammans med hela kapris.
3. Pressa vitlöken i en skål och slå på 1 msk olivolja. Kör i microvågsugnen ca 30 sekunder. Rör ner skånsk senap, balsamvinäger, majonäs och resten av olivoljan. Salta och peppra och slå över potatissalladen.
4. Mixa majsen och rör ihop med creme fraiche, äppelcidervinäger och en nypa salt.
5. Grilla köttet. Kontrollera gärna innertemperaturen så att det inte blir överlagat. Skär bort svålen och skär köttet till breda remsor. Servera med bearnaise och hickorysås.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 28.06.2013